Prvi čovjek Samsunga osumnjičen za utaju poreza

76-godišnji Lee Kun-hee osumnjičen je da je na fiktivnim računima držao novac i skrivao ga od poreznika Južne Koreje

Sandro Vrbanus četvrtak, 8. veljače 2018. u 21:56

Lee Kun-hee, dugogodišnji "vladar" koncernom Samsung, posljednjih se godina muči s velikim zdravstvenim problemima. Još 2014. doživio je težak infarkt te je od tada hospitaliziran i vrlo teško komunicira s okolinom, bez znakova oporavka. Unatoč tome i dalje formalno drži mjesto predsjednika uprave Samsunga, dok njegov najstariji sin Jay Y. Lee efektivno upravlja kompanijom (a i on se posljednjih godinu dana nalazio u zatvoru).

Sada se, pak, doznaje da je južnokorejska policija osumnjičila 76-godišnjeg Lee Kun-heeja za poreznu utaju. Prema prvim podacima on je, zajedno s kompanijskim računovođom, na fiktivnim bankovnim računima otvorenima na imena Samsungovih zaposlenika, držao oko 368 milijuna dolara vlastitih sredstava. Na ovaj je način izbjegavao porezni nadzor i izbjegao platiti oko 7,5 milijuna dolara u porezima.

Riječ je o 260 bankovnih računa otvorenih pod imenima 72 Samsungova zaposlenika. Cijela je priča otkrivena u sklopu istrage puteva novca kojim je, na sumnjiv način, plaćana obnova obiteljske rezidencije Leejevih u Seoulu.

Sumnja se da su se ovakve aktivnosti na fiktivnim računima provodile od  90-ih godina prošlog stoljeća, ali se zbog zakonskih ograničenja istraga može fokusirati samo na poreznu evaziju od 2007. godine na ovamo – kada je i nastao navedeni dug od 7,5 milijuna dolara. Zbog teškog zdravstvenog stanja Leeja neće biti moguće ispitati oko ovog slučaja, objavili su iz policije.