SAD podigle nekoliko optužnica protiv Huaweija i zatražile izručenje Meng Wanzhou

Američko Ministarstvo pravosuđa optužilo je Huawei i njegovu financijsku direktoricu za kršenje sankcija Iranu i krađu tehnologije

Sandro Vrbanus utorak, 29. siječnja 2019. u 13:09

Meng Wanzhou, financijska direktorica Huaweija koja već gotovo dva mjeseca u Kanadi čeka ekstradicijski postupak, mogla bi biti izručena SAD-u. Tamošnje je Ministarstvo pravosuđa sinoć objavilo kako je podiglo više optužnica protiv nje i njezine kompanije, te je i službeno zatražilo njezino izručenje od kanadskih vlasti. SAD su Huawei optužile za urotu i kršenje ekonomskih sankcija koje su nametnute Iranu, i to tako što su toj državi preko jedne od svojih podružnica prodavali američku tehnologiju.

Kaznene prijave u SAD-u terete Wanzhou i da je zatajila veze Huaweija i spomenute podružnice Dodatno, tu su i optužbe za krađu tehnologije za testiranje mobitela od T-Mobilea. Prema toj optužbi dvojica su zaposlenika Huaweija iz laboratorija ovog telekoma ukrali robotsku ruku koja se smatra tajnom i zaštićenom tehnologijom. Kradljivci su to navodno učinili prema naredbi s vrha kompanije, koja je htjela dobiti više informacija o tehnologijama T-Mobilea.

Navodno je kompanija čak uvela i program nagrađivanja zaposlenika koji su "pribavljali" informacije od konkurenata. Sve ovo događalo se najmanje od 2013. godine do današnjih dana.

Meng Wanzhou je osobno optužena za kršenje sankcija Iranu, i na temelju tih optužbi SAD će pokušati isposlovati njezino izručenje. Saslušanje bi trebalo biti obavljeno već danas. Iz Kine su već optužbe nazvali nepravednima i, kao i Huawei, odbacuju svaku mogućnost krivnje.

Dobili smo i reakciju iz Huaweija na cijelu priču... Evo što kažu:

„Jako smo razočarani što je SAD odlučio podići tužbu protiv Huaweija. Nakon što je u Kanadi uhićena naša zaposlenica, gđa Meng, tražili smo suradnju i dijalog s američkim ministarstvom pravosuđa i istražnim tijelima, no zahtjev je odbijen bez ikakvog objašnjenja. Optužbe za krađu poslovnih tajni koje se stavljaju na teret gđi Meng već su bile predmetom građanske tužbe u kojoj porota nije utvrdila nikakvu štetu niti zlonamjerno postupanje. Izričito odbacujemo optužbe da su tvrtka, njezine podružnice ili suradnici počinili bilo koji od prekršaja navedenih u optužnici, kao si sve što se stavlja na teret gđi Meng, a vjerujemo da će isti zaključak donijeti i američki sudovi.“