Prva inačica besplatnog video kodeka AV1, boljeg od HEVC-a

Organizacija Alliance for Open Media (AOM) službeno je predstavila prvu inačicu svojeg besplatnog video kodeka AV1, koji nudi 30 do 40 posto veću kompresiju u odnosu na VP9 i HEVC kodeke

Matija Pavlić četvrtak, 29. ožujka 2018. u 20:55

Organizacija Alliance for Open Media (AOM) službeno je predstavila prvu verziju novog video kodeka poznatog pod imenom AV1.

Riječ je o potpuno besplatnom kodeku za čiju uporabu nije potrebno plaćati nikakve naknade ni licence i koji je razvijen u suradnji s najvećim imenima u svijetu video industrije i streamanja.

Sam kodek uključuje iskustva i tehnologije koje su već bile sadržane u VP9 kodeku kojeg je razvio Google, Daala kodeku kojeg je razvila Mozilla te Thor kodeku na kojem je radila tvrtka Cisco. Dakle, radi se o kodeku koji povezuje i poboljšava sve karakteristike upravo navedenih kodeka u jednom paketu.

Što se tiče značajki, AV1 kodek je u stanju ponuditi 30 do 40% veću razinu kompresije u odnosu na druge kodeke kao što su VP9 i HEVC te je zamišljen primarno za 4K UHD sadržaj.

Partneri u razvoju ovog kodeka su osim gore nabrojanih i tvrtke Amazon, Netflix i Microsoft. Organizacija Internet Engineering Task Force (IETF) razmišlja o uvođenju ovog kodeka u službeni registar standarada pod imenom NETVC.

Osim novog AV1 video kodeka, organizacija AOM sprema i novi standard odnosno kodek za fotografije nazvan AV1 Still Image File Format odnosno AVIF, koji bi trebao predstavljati besplatnu alternativu novom HEIF formatu koji su zajednički predstavili Apple, Google i Microsoft (za njega je potrebno plaćati licencu).