MSI Trident 3 VR7RC-026EU - Malen, šutljiv i brz

U ovom minijaturnom računalu, ne većem od PlayStationa 4 ili Xboxa One, MSI je okupio dovoljno hardvera da ga pretvori u izrazito sposobnu, a istovremeno praktički bešumnu, platformu za Full HD igranje

Davor Šuštić nedjelja, 11. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Matična ploča Čipset Intel H110
Procesor Intel Core i5-7400 3-3,5 GHz (4 jezgre)
Grafička kartica MSI GTX 1060 Gaming 3 GB
RAM 1x 8 GB DDR4 (1 utor slobodan)
Diskovi 128 GB M.2 SATA SSD + 1 TB HDD (7.200 rpm)
Povezivost LAN (10/100/1000), Wi-Fi (802.11b/g/n/ac), Bluetooth 4.2
Dimenzije 354 x 98 x 251 mm
Operacijski sustav Windows Home 
Jamstvo 2 godine

Prema riječima proizvođača, Trident 3 je najmanji pravi gejmerski PC na svijetu. Ta je formulacija pažljivo osmišljena, jer nam MSI njome otkriva kako svakako postoje još manja računala za igranje, ali nam ona ne mogu ponuditi “pravo” iskustvo. Tu podrazumijevamo sposobnost izvođenja najnovijih naslova pri 60 sličica u sekundi, u Full HD razlučivosti i pri visokim postavkama detalja. Kako bi takvo što bilo izvedivo, potrebno je objediniti kvalitetan stolni procesor i diskretnu grafičku karticu (više) srednje klase, za što u računalima mnogo manjim od Tridenta 3 jednostavno nema mjesta. Trident 3 također se naziva ubojicom konzola, čime se primarno aludira na njegove vanjske gabarite, dakle to da su mu dimenzije praktički istovjetne Xboxu One ili PlayStationu 4, te činjenicu da u tom prostoru, volumena manjeg od pet litara, nudi više hardvera.

S prednje strane Tridenta 3 nalazimo, među ostalim, USB-C konektor i HDMI priključak, namijenjen spajanju VR headseta
S prednje strane Tridenta 3 nalazimo, među ostalim, USB-C konektor i HDMI priključak, namijenjen spajanju VR headseta

Prije no što se pozabavimo hardverskim specifikacijama i performansama, dodajmo nekoliko riječi o vanjštini. Kućište Tridenta 3 načinjeno je od čvrste plastike, koja je djelomično prekrivena metalnom pločom, s istaknutim amblemom MSI-jeve linije gejmerskih računala – crvenim štitom s bijelom siluetom zmaja. Hoće li se taj detalj nalaziti na gornjoj strani kućišta, ili će biti na desnom boku, ovisi isključivo o tome hoćete li kućište držati u horizontalnom ili vertikalnom položaju. Podržana su oba načina “instalacije”, a za vertikalni se koristi priloženo postolje. Iznimno nam se sviđa to što MSI nije pretjerivao s vizualnim elementima. Izuzev spomenutog štita, otvora za hlađenje i osvjetljenja jednog od kutova kućišta – boju mu biramo sami – baš ništa ne remeti tamnu vanjštinu Tridenta 3.

Među stražnjim konektorima nedostaje nam tek optički izlaz za zvuk (S/PDIF). HDMI port označen s VR Link potrebno je spojiti s HDMI-jem na grafičkoj kartici, kako bi se omogućilo korištenje prednjeg HDMI-ja
Među stražnjim konektorima nedostaje nam tek optički izlaz za zvuk (S/PDIF). HDMI port označen s VR Link potrebno je spojiti s HDMI-jem na grafičkoj kartici, kako bi se omogućilo korištenje prednjeg HDMI-ja

Jedina tipka na kućištu ona je za uključivanje računala. Ako ga položite na stol, bit će vam na njegovom lijevom boku, a ako ga uspravite, pozicionira se na vrh kućišta. S druge strane, konektora ima pregršt. Sprijeda nalazimo, redom, 3,5-milimetarske konektore za slušalice i mikrofon, USB 3.1 Type C port, dva klasična USB 3.1 porta te HDMI izlaz. Što HDMI izlaz radi sprijeda? Čeka da u njega utaknete VR headset. Takvo rješenje mnogo je praktičnije od traženja HDMI porta po stražnjoj strani kućišta, tim više kad uzmemo u obzir da mnogi korisnici VR naočale ne žele imati neprestano spojene u računalo.

Straga su tri videoizlaza na diskretnoj grafičkoj kartici – DisplayPort, HDMI i DVI – zatim konektor vanjskog napajanja, HDMI priključak integrirane grafičke kartice, četiri USB 2.0 porta, još jedan USB 3.1 konektor, gigabitni LAN, tri 3,5-milimetarska priključka (mikrofon te linijski ulaz i izlaz) te HDMI konektor označen s VR Link. Kad njega pomoću priloženog HDMI kabela spojimo s HDMI portom na diskretnoj grafičkoj kartici, dobivamo mogućnost korištenja ranije spomenutog prednjeg HDMI porta.

U kutiji dolazi plastično postolje, koje se koristi da bi se računalo moglo postaviti u vertikalan položaj
U kutiji dolazi plastično postolje, koje se koristi da bi se računalo moglo postaviti u vertikalan položaj

Među nabrojanim konektorima očito nedostaje optički izlaz za zvuk (S/PDIF), koji za neke korisnike (i neke situacije) predstavlja praktičniji i bolji način prijenosa zvuka do DAC-a, pojačala ili AV receivera. Naravno, zvuk se digitalnim putem još uvijek može prenijeti preko HDMI-ja ili USB-a, ako biste Trident 3 voljeli upariti s eksternim DAC-om. Ne radi se o velikom propustu, ali svakako bismo voljeli da do njega nije došlo.

Specijalist za Full HD

U utrobi izrazito kompaktnog kućišta nalazi se konfiguracija višeg srednjeg razreda, očito sklopljena s ciljem mljevenja najnovijih igara pri visokim detaljima, u Full HD-u. Kao temelj, iskorištena je custom matična ploča s Intelovim čipsetom H110. Radi se o najsiromašnije opremljenom čipsetu iz serije 100 – H170 i Z170 nude više USB portova, SATA konektora i PCIe stazica.

Komponente koje se mogu nadograditi su procesor, RAM, SATA i M.2 diskovi i grafička kartica, pri čemu kod potonje valja paziti na potrošnju i gabarite (mora biti ITX formata)
Komponente koje se mogu nadograditi su procesor, RAM, SATA i M.2 diskovi i grafička kartica, pri čemu kod potonje valja paziti na potrošnju i gabarite (mora biti ITX formata)

U matičnu ploču utaknut je Intelov procesor Core i7-7400 (arhitektura Kaby Lake), opremljen s četiri jezgre (Hyper-Threading nije podržan) i radnih taktova koji se kreću u rasponu od 3 do 3,5 GHz, ovisno o aktivnosti Turbo Boosta. Kako na kraju brojčane oznake procesora nema slova “K”, jasno je da mu množitelj nije otključan, a samim time nema ni mogućnosti overklokiranja.

Radne memorije je 8 GB, u formi jednog Samsungovog SO-DIMM DDR4 modula, takta 2.400 MHz.

Odlučite li se na nadogradnju RAM-a, na raspolaganju će vam biti još samo jedan memorijski utor. Povedite računa o tome da se radi o SO-DIMM-u, dakle “skraćenom” tipu RAM-a, kakav se redovito ugrađuje u laptope. Bismo li radije ovdje vidjeli dva modula od 4 GB radi dual channel načina rada? Ne. Ostavljanje jednog utora slobodnim pojednostavit će kasniju nadogradnju.

Diskovni podsustav sastoji se od kombinacije Transcendovog 128-gigabajtnog M.2 SATA SSD-a (MTS800) i Hitachijevog (HGST) terabajtnog mehaničkog diska, čije se ploče okreću pri 7.200 rpm. Tvornički isporučenih 128 GB NAND flasha dovoljno je za Windowse i sve aplikacije koje biste mogli zatrebati, ali ako biste na SSD-u također voljeli držati poneku igru, njegova nadogradnja bit će prva koju ćete htjeti obaviti. Primjerak od konkretnijih 256 GB koštat će vas oko 800 kuna (pozor – trebate M.2 SATA, a ne M.2 PCI Express SSD!).

Najzad dolazimo do grafičke kartice, ključnog detalja u životu svakog gejmera. MSI je u Trident 3 ugradio custom izvedbu Nvidijinog GTX-a 1060 s 3 GB videomemorije. Kao što smo se nebrojeno puta uvjerili, dotični je odličan izbor za ugodno igranje u Full HD-u, osobito kad je potpomognut dobrim četverojezgrenim procesorom i s barem 8 GB RAM-a – a oboje je ovdje slučaj.

REZULTATI TESTIRANJA
 PCMark 8  
Home (Accelerated) 4.899
Creative (Accelerated) 7.096
Cinebench R15  
OpenGL 110 fps
CPU 555 cb
3DMark  
First Strike 9.821
First Strike Extreme 5.330
First Strike Ultra 2.772
Time Spy 3.714
Unigine Heaven (Extreme)  
FPS 79 fps
Score 1.994
Unigine Valley (Extreme HD)  
FPS 64 fps
Score 5.919
Unigine Superposition (VR Optimum)  
FPS 116 fps
Score 10.000
Unigine Superposition (VR Maximum)  
FPS 66 fps
Score 5.890
SSD - CrytalDiskMark 5.2.1 (čitanje/pisanje)  
Seq Q32T1 559 MB/s / 162 MB/s
4K Q32T1 279 MB/s / 162 MB/s
Seq 546 MB/s / 162 MB/s
4K 33,28 MB/s / 111 MB/s

Zahvaljujući tome, testirani Trident 3 odlično se snalazi u naslovima svih vrsta. Posjedujete li monitor Full HD razlučivosti, u igrama ćete, bez ikakva odricanja u grafičkim detaljima, dobiti glatkih 60 FPS. Moguće je i igranje u razlučivosti 1440p, premda tu za gladak framerate valja zauzdati grafičke postavke – jednim dijelom i zato što se radi o 3-gigabajtnoj, a ne 6-gigabajtnoj varijanti GTX-a 1060.

Brzina bez buke

Još više od sirovih performansi impresionira činjenica da Trident 3 u radu ne proizvodi gotovo nikakav zvuk. Dok se koristi za surfanje, Office i slične, manje zahtjevne radnje, potpuno je bešuman. No ni potpuno opterećenje procesora i grafičke kartice ne rezultira ničime osim praktički nečujnog huka zraka, kojeg ćete biti svjesni tek kad uho prislonite praktički na samo kućište.

Zbog kvalitete rashladnog sustava i činjenice da procesor nije zalemljen na matičnu ploču, već je ubačen u klasičan socket, Trident 3 naknadno se može nadograditi još snažnijim procesorom. Nekakva granica iznad koje ne bi trebalo ići jest Core i7-7700, koji posjeduje četiri jezgre, podržava Hyper-Threading te radi u rasponu od 3,6 do 4,2 GHz. Kupnja procesora “K” bila bi bacanje novca, jer čipset H110 ne podržava overklokiranje.

Moguće je promijeniti i grafičku karticu. Radi gabarita kućišta, bit ćete limitirani na ITX modele, a također ćete morati pripaziti da njihova potrošnja ne prelazi nekakvih 120 W, kako bi ih napajanje Tridenta 3 moglo podnijeti. Najzad, promjeni i nadogradnji podložni su i M.2 SSD, 2,5-inčni mehanički disk i RAM. Sve to izvodi se bez mnogo muke i prtljanja s otvaranjem kućišta – dovoljno je skinuti nekoliko vijaka.

Od drugih spomena vrijednih dodataka, Trident 3 nudi integriranu bežičnu mrežnu karticu (802.11b/g/n/ac), Bluetooth 4.2 i zvučnu karticu sa solidnim DAC-om i pojačalom, potpomognutu softverom Nahimic, koji može simulirati višekanalni zvuk kod običnih stereo slušalica, omogućuje pojačavanje basova, nastoji pročistiti zvuk mikrofona i tome slično.

Trident 3 ostavlja dojam pomno promišljenog i odlično zaokruženog minijaturnog računala za igranje. Još važnije, tu titulu ne nosi ni sa kakvim ogradama ili začkoljicama – ugrađeni hardver doista mu jest dovoljno snažan da bi isporučio odlične performanse u Full HD-u. Bilo da će se koristiti na skučenom radnom stolu ili ispod televizora, za igranje kroz Steam Big Picture, poslušno će odrađivati sve svoje zadaće i pritom bivati nečujan. Cijena mu nije mala, točnije, veća je od zbroja vrijednosti komponenti od kojih je sastavljen, ali kad uzmemo u obzir činjenicu da također dolazi s Windowsima 10, SteelSeriesovim gamepadom i igrom For Honor, ne smatramo ju nerazumnom.

Ukratko, ako vas minijaturna gejmerska računala uzbuđuju, s Tridentom 3 nećete pogriješiti.

MSI Trident 3 VR7RC-026EU

  • Performanse u svakodnevnom radu i igrama
  • Izvrsno hlađenje
  • Izrazito tihi rad
  • Mogućnost nadogradnje komponenti
  • Uvjerljivo kućište
  • Prednji HDMI konektor za VR headset
  • Dolazi s gamepadom i igrom
  • Cijenili bismo veći SSD i četiri utora za RAM
Performanse 8
Buka 10
UKUPNO 9
Cijena 8.699 kn Prikaži sve cijene Ustupio: ADM