5G će u Južnu Koreju stići kasnije od planiranog

Ministarstvo znanosti i informatičkih tehnologija Južne Koreje u priopćenju je istaklo kako će proces komercijalizacije 5G tehnologije u Južnoj Koreji kasniti te neće započeti krajem ovog mjeseca

Matija Pavlić nedjelja, 10. ožujka 2019. u 04:03

Južna Koreja smatra se jednom od predvodnica komercijalizacije 5G mreža, dapače prema nekim naznakama trebala je to biti prva zemlja koja će uvesti komercijalne 5G mreže, no čini se kako je taj proces donekle usporen.

Prema prvotnim planovima, komercijalizacija 5G mobilne mreže bila je zakazana za kraj ovog mjeseca, no prema najnovijem priopćenju tamošnjeg Ministarstva znanosti i informatičkih tehnologija, zainteresirani korisnici morati će se još strpiti.

Jedan od razloga za kašnjenje komercijalizacije 5G mreža je trenutačna upitna ekonomska isplativost takve investicije u kontekstu većih južnokorejskih telekomunikacijskih operatera kao što su SK Telecom, KT Corporation i LG Uplus.

Tome valja pridodati i manjak mobilnih uređaja s podrškom za 5G mreže koji su prisutni na tržištu. Što se tiče domaćih južnokorejskih proizvođača najavljeni su LG V50 ThinkQ 5G i Samsung Galaxy S10 5G.

Ova odgoda komercijalizacije na južnokorejskom tržištu potencijalno bi mogla utjecati i na druga tržišta na kojima se planira komercijalizacije 5G tehnologije.