Apple je radio na zaslonu s naprednijim skenerom otisaka prstiju

Novootkriveni zahtjev za patentom otkriva kako je Apple krajem 2016. razmišljao o zaslonu s integriranim skenerom otiska prsta koji bi bio znatno napredniji od trenutnih u Android uređajima

Stjepan Bilić ponedjeljak, 6. svibnja 2019. u 10:30

Apple zadnjih godina možda nije onaj isti predvodnik u inovacijama kakav je bio prvih par godina nakon predstavljanja prvog iPhonea, no još uvijek se ne da. Štoviše s vremena na vrijeme sine im pokoja dobra ideja koju na kraju zbog drugih tehnologija ne odluče iskoristiti.

Jedan od trenutnih hitova na Android uređajima su zasloni s integriranim skenerom otiska prstiju. Apple je od pojave iPhonea X odustao o skenera otisaka prstiju i sve je karte po pitanju sigurnosti položio na Face ID. No to ne znači kako Apple u jednom trenutku nije razmišljao naprednijem skeneru otisaka prstiju u odnosu na Touch ID.

U patentu kojeg je Apple podnio u trećem kvartalu 2016. godine, jasno je opisan znatno napredniji in-display skener od onoga koji se trenutno koristi na Android uređajima. Osim za osnovne mogućnosti prepoznavanja otiska prsta, Appleov in-display skener bio je zamišljen i za očitavanje osnovnih zdravstvenih podataka o korisniku uređaja - patent navodi mogućnost očitavanja krvnog tlaka, otkucaja srca i disanja, ali i prepoznavanja korisnikovog dlana, uha, obraza i lica.

Trenutno nema previše nade da će ikoji budući iPhone dobiti opisani zaslon, razlog tomu je očit – postojanje Face ID-a, te Apple Watcha koji dio gore navedenih funkcija već uredno obavlja (očitava EKG i sl.).