FER - Zavod za komunikacije uključuje i svemirske tehnologije

Gorden Knezović subota, 17. listopada 2020. u 00:00

Zavod za radiokomunikacije FER-a promijenio je ime u Zavod za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST). Novo ime obuhvaća smjerove znanstvenog, nastavnog i stručnog rada djelatnika Zavoda, i usklađeno je s planovima i ciljevima budućeg razvoja komunikacijskih tehnologija u Hrvatskoj i svijetu.

Sljedeći veliki korak njihova je primjena u svemirskim tehnologijama, koje izazovnim tehničko-tehnološkim zahtjevima u pogledu prijenosa informacija predstavljaju dosad najambiciozniju implementaciju komunikacijskih tehnologija te otvaraju prostor za tehnološki napredak.

Vizija djelatnika Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije je ostvariti značajan doprinos u području dizajniranja malih satelita, razvoja i implementacije senzorskih i IoT sustava, projektiranja optičkih komunikacijskih mreža, razvoja sustava za prijenos multimedijskog sadržaja, projektiranja elektroničkih sklopova za primjene u satelitskim komunikacijama, planiranja mreža za mobilne 5G sustave, izrade programske potpore za komunikacijske sustave, projektiranja antena za mobilne i autonomne platforme te primjene tehnika strojnog učenja i umjetne inteligencije u dizajnu komunikacijskih i satelitskih sustava. (G. K.)

Mreza 11 / 2020 studeni 2020.