Još nemamo leteće automobile, ali Goodyear za njih već ima – gume i naplatke

U Ženevi je predstavljena Goodyearova konceptna guma AERO za autonomna leteća vozila budućnosti

Sandro Vrbanus srijeda, 6. ožujka 2019. u 12:00

"Gdje je moj leteći automobil koji su mi obećali u toliko SF filmova?", sigurno ste se do sada pitali mnogo puta. Nažalost, u ovom članku nećete naći konačan odgovor na to pitanje, ali mogli bismo barem započeti raditi na njemu. Naime, proizvođač guma Goodyear je na Međunarodnome salonu automobila u Ženevi iznenadio svojom najnovijom konceptnom gumom AERO, koja znači prekretnicu u razvoju autonomnih letećih vozila – barem kako je oni vide.

Guma budućnosti vizionarski je, kažu, osmišljena kao multimodalni nagibni rotor koji omogućuje i vožnju cestom i letenje vozila zrakom. To u prijevodu znači da ista automobilska guma AERO prilikom vožnje po cesti ima ulogu klasične gume, dok pri polijetanju preuzima ulogu propelera koji stvara uzgon i diže vozilo u zrak.

Žbice jedinstvene bezračne gume na cesti bi osiguravale dovoljnu potporu i nosile težinu automobila, dok bi u položaju za letenje služile bi kao lopatice rotora namijenjenoga za uzlijetanje. Nepneumatska konstrukcija gume bila bi dovoljno elastična da tijekom cestovne vožnje ublaži trzaje, a ujedno i dovoljno snažna da se vrti brzinom koja rotorima omogućuje vertikalno podizanje.

Istodobno bi upotrebom magnetske sile konceptna guma AERO osiguravala pogon bez trenja, što bi omogućilo dovoljno velike brzine okretanja za vožnju cestom te za uzlijetanje i letenje zrakom – opisuju svoj izum iz Goodyeara.

Pomoću optičkih senzora na osnovi svjetlosti guma bi kontrolirala situaciju na cesti te habanje i besprijekornost vlastite strukture. U konceptnu gumu AERO bio bi ugrađen i procesor s umjetnom inteligencijom koji bi udruživao podatke optičkih senzora s podatcima dobivenima u komunikaciji vozila s infrastrukturom i drugim vozilima.

Iako vizionarska guma AERO za sada postoji samo u konceptnom obliku, neke su njezine značajke, kao što su bezračna struktura i inteligencijska izdržljivost gume, već predmet daljnjega razvoja u Goodyearu – poručili su iz ove kompanije i na uvid nam dali slike ovog moguće revolucionarnog proizvoda, pa vam ih stoga prenosimo na znanje i ravnanje. Jer, jednom kad kupite leteći automobil, morat ćete na njega montirati i gume, zar ne?