Kia i Hyundai osmislili sustav za autonomnu vožnju automobila do punjača i natrag

Kia i Hyundai predstavili su bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje za budućnost kada će biti puno više električnih vozila nego danas.

Sandro Vrbanus utorak, 22. siječnja 2019. u 14:34

Kia Motors Corporation i Hyundai Motor Company predstavili su koncept bežičnog punjenja električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS – Automated Valet Parking System) osmišljene za blisku budućnost kada će biti puno više električnih vozila nego danas.

Ovaj sustav će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Nakon naredbe za punjenje vozila koja se zadaje preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mjesta. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću upotrebe sustava AVPS koji će na tom mjestu punjenja omogućiti punjenje drugim vozilima. Kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sustava punjenja i vozača. Parkiralište šalje lokacije praznih mjesta za parkiranje i punjenje, dok sustav punjenja osvježava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

Kia i Hyundai razmatraju komercijalnu upotrebu ove tehnologije prilikom lansiranja autonomnih vozila 4. stupnja, što se očekuje 2025. godine. Kia i Hyundai također namjeravaju započeti s prodajom autonomnih vozila u nekim pametnim gradovima od 2021., dok je njihov cilj lansirati na tržište potpuno autonomna vozila 2030. godine.

Zanimljivo, ovoga smo tjedna doznali i da Uber radi na sličnom konceptu autonomnog traganja za punjačima – no u njihovom slučaju tehnologija će biti razvijana za električne bicikle i romobile.