Osam milijardi virtualnih glasovnih asistenata do 2023. godine

Britanska analitička kuća Juniper Research u idućim godinama predviđa velik rast glasovnih digitalnih asistenata, posebice u sektoru pametnih televizora

Matija Pavlić petak, 15. veljače 2019. u 06:40

Prema britanskoj analitičkoj kući Juniper Research uporaba virtualnih glasovnih asistenata u razdoblju do 2023. godine se utrostručiti.

Do te godine u cijelom svijetu bi u uporabi trebalo biti oko 8 milijardi digitalnih glasovnih asistenata, u usporedbi na njih 2,5 milijarde koliko ih je bilo u uporabi krajem 2018. godine.

Većina asistenata egzistirati će na pametnim mobilnim uređajima ali i pametnim zvučnicima, pri čemu se misli na Google Assistant, Apple Siri i Amazonovu Alexu. Ipak, u Juniperu kao najveći generator rasta glasovnih asistenata navode pametne televizore. Tom sektoru se predviđa rast od 121,3%, sektor pametnih zvučnika bi trebao rasti za 41,3%, a sektor nosivih uređaja za 40,2%.

U Juniperu smatraju da će rast zastupljenosti glasovnih asistenata postupno početi negativno utjecati na globalno tržište mobilnih aplikacija, jer će potreba za izvođenjem mnogih interakcija korisnika s aplikacijama jednostavno nestati zahvaljujući asistentima, a time i vrijeme provedeno na zaslonu kako bi se neka radnja izvršila.