Tržište čipova - Nestašica koju neće riješiti subvencije EU i SAD-a

Od Nvidije do Porschea, mnoge je proizvođače pogodila nestašica čipova koja je počela gušiti globalnu ekonomiju 2020. godine, a traje i danas. Američka administracija smatra da će lanci opskrbe poluvodičima ostati krhki te kako se SAD treba okrenuti povećanju proizvodnje čipova. Kongres je spreman financirati paket poticaja za silicij, vrijedan 52 milijarde američkih dolara, u sklopu Zakona o američkoj konkurenciji, s ciljem povećanja proizvodnje poluvodiča u SAD-u, dok je Europska unija predstavila svoj vlastiti paket za smanjenje manjka čipova od 43 milijarde eura...

Marina Pavlić petak, 17. lipnja 2022. u 15:15
📷 Izvor: InustriAll Europe
Izvor: InustriAll Europe

Prema izvješću Global Semiconductor Alliance za 2020. godinu, komponente za poluvodiče mogu putovati preko 50.000 kilometara i prijeći više od 70 međunarodnih granica prije nego što čip konačno dođe do krajnjeg kupca. Metafora "opskrbnog lanca" kod poluvodiča i nije jednostavno primjenjiva. Radi se o nevjerojatno kompliciranom globalnom ekosustavu, s nekim točkama u mreži (prije nego lancu) koje su kritično važne. Jedna od ključnih točaka ranjivosti je Nizozemska, u kojoj djeluje lider u fotolitografiji ASML Holding, koji jedini na svijetu proizvodi strojeve za ekstremnu ultraljubičastu (EUV) litografiju.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 7 / 2022 srpanj 2022.

📢 5 godina jamstva

TOP!

KINGSTON

PC memorija, vanjski SSD te USB memorija prepoznate kvalitete po vrhunskim cijenama.

Od 39 kn Kupi


2-smjerni kompaktni zvučnik

FOCAL Super Bird

Zidna montaža (okomito i vertikalno), mogućnost podnog stalka, ABS kučište, 55Hz – 25kHz, 8 ohma, 15 - 150W, 90dB.

1.599 kn 1.999 kn Kupi

3-smjerni stereo zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE320

28 mm aluminijski visokotonac, izvrsne karakteristike disperzije zahvaljujući tehnologiji široke disperzije, 35Hz - 30kHz, 90dB, 8ohma.

12.799 kn Kupi