U Dubaiju će nove zgrade morati biti djelomično izgrađene 3D ispisom

Vlasti Dubaija zahtijevat će do 2025. godine da se najmanje 25% svake nove građevine izradi tehnologijom 3D ispisa, smanjujući radnu snagu i troškove

Sandro Vrbanus srijeda, 29. kolovoza 2018. u 19:00

Šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata, jedan je od glavnih pokretača inicijative koja se oslanja na revoluciju 3D ispisa u građevini. Ovom su tehnologijom već u Dubaiju eksperimentirali, a u dogledno bi se vrijeme 3D ispis građevina u ovom emiratu trebao pojaviti na svim novim "bauštelama" ako šeikov plan u potpunosti zaživi.

Naime, Dubai je i službeno propisao kako će do 2025. godine svaka nova građevina u tom gradu morati biti najmanje 25% izgrađena tehnologijom 3D ispisa. Proces tranzicije na građevinski 3D ispis započet će već sljedeće godine s minimalnim udjelom te tehnologije od 2% u novim zgradama, te će se on kroz narednih sedam godina postupno povećavati.

Vlasti ovog emirata, inače kritiziranog zbog loših uvjeta za građevinske radnike i kršenja njihovih radničkih i ljudskih prava, smatraju da bi tehnologija 3D ispisa mogla smanjiti količinu potrebnih radnika u građevini za čak do 70%. Istodobno bi se troškovi izgradnje u odnosu na klasične metode mogli smanjiti i do 90% korištenjem novih naprednih materijala i tehnologija.

Ovaj ambiciozni plan oslanja se tek na nekoliko eksperimentalnih pokušaja 3D ispisa kuća i zgrada, primarno kineske kompanije Winsun koja je partner i u ovom projektu. Dubai želi do 2030. godine postati svjetskim središtem primjene ove tehnologije.