ZTE sprema svoj vlastiti 5G čip za kraj godine

Tvrtka ZTE bi do kraja ove godine trebala predstaviti vlastiti 7-nanometarski 5G čip, no zasad nije jasno radi li se o čipu za pametne telefone ili druge tipove uređaja

Matija Pavlić nedjelja, 4. kolovoza 2019. u 00:35

U zadnje vrijeme pojavljuje se mnogo informacija o 5G čipovima koje za svoje mobilne uređaje pripremaju proizvođači kao što su Qualcomm, Huawei i MediaTek.

Sada stižu informacije kako i tvrtka ZTE sprema svoj vlastiti 5G čip. Još tijekom srpnja informaciju da ZTE razvija vlastiti 5G čip temeljen na 7-nanometarskom proizvodnom procesu objavio je glavni izvršni direktor tvrtke, Xu Ziyang. Njega sada nadopunjuje ZTE-ov stariji potpredsjednik, Wang Xiang, koji potvrđuje postojanje 7-nanometarskog 5G čipa i navodi kako taj čip valja očekivati do kraja ove godine.

Značajke čipa nisu objavljene, no Wang Xiang napominje kako će pametni telefoni s podrškom za 5G mreže biti skuplji od 4G uređaja zbog činjenice da koriste 50% više antena. Drugi razlog za skuplje uređaje bit će činjenica da se radi o novoj tehnologiji koja se još ne proizvodi masovno. Cijena 5G mobilnih uređaja, ističe Wang Xiang, trebala bi se približiti cijenama 4G uređaja negdje u drugoj polovici iduće godine.

Valja napomenuti da se ZTE u slučaju svojih pametnih telefona oslanja na Qualcommove čipove pa je za očekivati da će ZTE-ovi vlastiti čipovi biti korišteni u telekomunikacijskoj opremi i IoT uređajima.