Za potpunu implementaciju 5G u nas, nedostaje potpora Republike Hrvatske

Za izgradnju transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije već su osigurana srestva od strane EU, ali ona stoje neiskorišteno jer Republika Hrvatska kasni s implementacijom

Miro Rosandić srijeda, 14. veljače 2018. u 18:22

Danas je Vipnet organizirao pomalo neobičnu konferenciju za novinare - u zatamnjenoj dvorani City Plaza centra u Zagrebu, sve sudinike dočekali su Gear VR headseti. Uz pomoć virtualne stvarnosti u uvodnom dijelu konferencije demonstrirane su mobilne i fiksne tehnologije sljedeće generacije koje su već danas implementirane u operativnoj Vip mreži.

U fiksnom segmentu demonstrirane su brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koje Vipnet već testira s korisnicima, dok su u mobilnom segmentu demonstrirane 5G funkcionalnosti pri čemu je ostvarena brzina od 750 Mbit/s koju trenutno podržava vrlo mali broj dostupnih uređaja

Za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži

Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta
Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta

Važno je napomenuti kako će, za razliku od 3G i 4G tehnologije koje su implementirane odjednom, 5G doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži. S obzirom na goleme tehnološke zahtjeve, procjenjuje se da će investicije u 5G mrežu biti višestruko veće nego je to bio slučaj s 4G tehnologijom. Vipnet već danas investira i razvija 5G funkcionalnosti, a taj prijelazni tehnološki korak poznat je i kao LTE Advanced PRO.

Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta, naglasio je danas kako je za uspješnu implementaciju 5G, iznimno važna i strateška potpora Republike Hrvatske kroz osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije operatora, odnosno konkretno čeka se na:  

  1. Izgradnju transportnih optičkih mreža velikih kapaciteta do svake županije i do glavnih turističkih središta. Sredstva za taj projekt (NP-BBI) osigurana su od strane EU, ali Republika Hrvatska kasni s implementacijom.
  2. Re-alokaciju spektra druge digitalne dividende (DD2) kojeg nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala.
  3. Osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od strane države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti značajno povećana.

Vipnet već sam intenzivno investira u tehnološki aspekt razvoja 5G tehnologije - radio oprema u Vip mreži velikim dijelom već danas podržava 5G funkcionalnosti i sve nove investicije u mobilnom segmentu usmjerene su isključivo u opremu koja podržava 5G, a u tijeku je nadogradnja i virtualizacija paketnog dijela mreže.

Pobrojana su i Vipnetova dosadašnja dostignuća u razvoju i implementaciji 5G tehnologije:

  1. Združeno korištenje spektra i multiple MIMOKombiniranje spektra na frekvencijama 800 MHz, 1800 MHz i 2100Mhz. Specifičnost ovakvog pristupa je upotreba frekvencije na 2100 MHz koja je prvotno korištena za UMTS tehnologiju. Vipnetovci su oslobodili taj spektar, kombiniraju ga sa standardnim LTE spektrom na 800 i 1800 MHz te postižu brzine do 750 Mbit/s. Ova funkcionalnost dostupna je u živoj mreži.
  2. LAA (korištenje nelicenciranog spektra) – Kombiniranjem LTE i Wi-Fi tehnologije, Vipnet ostvaruje velike brzine prijenosa i osigurava potreban kapacitet korištenjem nelicenciranog spektra. Vipnetovi stručnjaci na taj način osiguravaju vrhunsko korisničko iskustvo, bez akvizicije dodatnog radio-frekvencijskog spektra koji je u Republici Hrvatskoj među skupljima u EU.
  3. Testiranje spektra 3500MHz - Uz suglasnost Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Vipnet je dobio privremenu dozvolu za korištenje radio-frekvencijskog spektra na 3500 MHz, uz pomoć koje je na području Grada Jastrebarskog izvršio testiranja novih tehnologija koje prethode uvođenju 5G mreža. Prilikom testiranja ostvarene su brzine prijenosa podataka do 700 Mbit/s. Posebnost ovakvog načina prijenosa podataka je da se download i upload podataka odvijaju na istoj frekvenciji te se pritom efikasnije koristi dostupni spektar.

Komentirajući Vipnetove tehnološke inovacije i iskorak u 5G, Tomislav Makar, glavni direktor za Tehniku Vipneta rekao je: „Današnjom demonstracijom pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njenom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija.“

Mreža u potpunosti bazirana na optičkoj infrastrukturi

Vipnetova optička infrastruktura trenutno doseže više od 470 tisuća kućanstava pri čemu cjelokupna mreža nudi brzine iznad 100Mbit/s.

Koliko je značajno da u nas počne još snažnija izgradnja optičkih mreža koje jedine mogu zadovoljiti kapacitete za prijenos podataka, pokazuje i primjer globalnog prijenosa podataka. Sada već davne 1992. godine, globalni Internet promet iznosio je 100GB dnevno, a 2021. globalni Internet promet bit će veći od 105 tisuća GB u sekundi. U sklopu priprema za implementaciju 5G tehnologije, Vipnet svoje bazne stanice spaja na optiku te uz napredne funkcionalnosti sinkronizacije iste bazne stanice međusobno komuniciraju i na prostorima s velikim brojem korisnika osiguravaju veći kapacitet i superiorno korisničko iskustvo.

S porastom kapacitivnih zahtjeva, mijenjaju se i korisničke navike Vipnetovih korisnika usluga fiksnog broadbanda koji proaktivno prelaze na veće brzine prijenosa. Samo u periodu od svibnja do studenoga 2017., broj korisnika s vezom brzine 70Mbit/s porastao je za čak 47 posto, a broj korisnika s vezom brzine 120Mbit/s porastao je više od 1000 posto.

Vipnet s internim korisnicima u živoj mreži testira Docsis 3.1 modeme za kućni Internet do 1Gbit/s

Na konferenciji su demonstrirane brzine od 4 Gbit/s na Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama. U 2018. Vipnet je započeo s testiranjem Docsis 3.1 modema koji u kućanstvima omogućavaju brzine od 1 Gbit/s. To znači da će korisnicima kojima je pri brzini od 20Mbit/s bilo potrebno 429 sekundi za preuzimanje jedne datoteke veličine 1GB, pri brzini od 1Gbit/s za preuzimanje iste datoteke biti potrebno samo 9 sekundi.

Optika za bolje multimedijalno iskustvo

Dostupnošću tehnologija nove generacije dolazi i do povećanja brzine prijenosa podataka što pozitivno utječe na multimedijalno iskustvo. Iskustvo gledanja televizije na optičkoj infrastrukturi značajno se razlikuje od onoga na bakrenoj parici. Istaknuto je osjetna razlika u kvaliteti prilikom praćenja sportskog sadržaja, a posebice nogometa koji ima znatno veću dinamiku slike pa manja propusnost bakrene parice uzrokuje kašnjenja kao i lošiju razlučivost.

Jasno je zašto Vipnetovci posebno naglašavaju kako je poželjno imati dobru mrežu za više uživanje u nogometu -  od prvog srpnja ove godine Vipnet ima ekskluzivna prava za prijenos UEFA Lige prvaka za iduće tri sezone. Najavljuju HD kvalitetu slike pri brzinama od 15 Mbit/s i više.