HAP – High Altitude Platforms - 6G na velikim visinama

Pred šestom generacijom mreža mobilnih komunikacija stoje ekstremni izazovi. Postavljaju se ogromni zahtjevi u pogledu brzine prijenosa podataka, kašnjenja, pokrivenosti i različitih novih usluga. Težnja sveprisutnom povezivanju i sve veći zahtjevi za mrežnim kapacitetom natjerali su inženjere da predvide vertikalno širenje mreže, u ono što je poznato kao prostorna ili svemirska radio pristupna mreža (Radio Access Network, RAN)

Marina Pavlić petak, 17. lipnja 2022. u 15:15
Low-Earth Orbit (LEO) satelit 📷 izvor: www.6gworld.com
Low-Earth Orbit (LEO) satelit izvor: www.6gworld.com

Očekuje se da će izvanzemaljske mreže biti ključni pokretač 6G mreža, s obzirom na poteškoće da zemaljskim radijskim mrežama osiguramo pokrivenost (poput ruralnih područja) i velike prijenosne kapacitete u svakom trenutku. Topologija Zemlje pruža značajna ograničenja u smislu instalacije prijenosnih stanica i implementacije Backhaul rješenja za postojeće zemaljske mreže. Prirodne katastrofe i katastrofe prouzročene ljudskim djelovanjem još su jedan od razloga za osmišljavanje rezervnog plana za rješavanje isključenja milijuna ljudi iz komunikacijske mreže. Osnovna komponenta u toj vertikalnoj trodimenzionalnoj hijerarhiji povezana je s platformama velikih visina (High Altitude Platforms, HAP). Dakle, što čini HAP-ove tako atraktivnom opcijom za 6G mreže, a koji su izazovi koji odgađaju takve implementacije?

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 7 / 2022 srpanj 2022.

📢 Besplatna dostava

TOP!

iPad 9th

10.2", WiFi, Bluetooth, GPS, 64GB. Idealan je za posao ili zabavu.

3.249 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, glazbeni streaming, Hi-Res audio reprodukcija, Heos aplikacija, Amazon Alexa, Airplay 2, Bluetooth, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

2.899 kn Kupi

Stand-mount zvučnici

DALI OBERON 3

Bass Reflex, 7" drvena vlakna woofera, 29 mm mekana kupola visokotonca, 47 - 26,000 Hz, 87 dB, 6 ohma, 108 dB, 25 - 150 W.

3.599 kn Kupi