Hrvatski Telekom donacijskim natječajem Generacija Next ulaže 900.000 kn u inovativnost mladih

Donacijski program HT-a koja se ove godine odvija u partnerstvu s IRIM-om, rezultirat će STEM kurikulumom za izvannastavne aktivnosti koji će biti dostupan svim školama i obrazovnim ustanovama

Dragan Petric ponedjeljak, 3. lipnja 2019. u 17:42

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih proglasili su danas pobjednike prošlogodišnjeg donacijskog natječaja Generacija Next i najavili novo izdanje natječaja koji se od ove godine provodi pod novim imenom - Generacija NOW. Donacijskim programom osigurat će se oprema, edukacija mentora i aktivnosti za učenike, a razvit će se STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti koji će biti dostupan svim školama i obrazovnim ustanovama koje žele raditi s djecom na najmodernijim tehnologijama, a pod pokroviteljstvom je i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Četvrtu godinu zaredom pozivaju se timovi iz obrazovnih ustanova i neprofitnih organizacija da se prijave na natječaj vrijedan 900.000 kuna, objavili su danas iz HT-a. 

Od istaknutih 18 radova izrađenih u prošlom ciklusu donacijskog programa, danas predstavljenih u prostorijama Hrvatskog Telekoma, stručno Povjerenstvo odabralo je najbolja dva. U osnovnoškolskoj kategoriji, najbolji projekt izradio je tim iz Osnovne škole Bedekovčina, a radi se o projektu Bežična učionica - Analiza utjecaja računalne oprema na kvalitetu zraka u IT učionici. Što se srednjoškolaca tiče, titulu najboljeg rada odnio je vukovarski tim gimnazijalaca. Vukovarci su nedavno sa svojim projektom pametnog grada proglašeni najboljima na prestižnom Arduinovom svjetskom natjecanju, a danas su oduševili projektom detektora potresa u realnom vremenu, rekli su HT-ovci.

Ove godine je Hrvatski Telekom u svojim prostorima organizirao i prvi „Dan otvorenih vrata“. Radi se o cjelodnevnom događanju gdje zainteresirana javnost, učitelji, učenici i roditelji mogu saznati više o donacijskom programu te se iz prve ruke upoznati s najboljim projektima posljednjeg natječaja.

Od pokretanja projekta 2004. godine, donacijskim je natječajem s više od 10 milijuna kuna podržano  ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva. U posljednje tri godine, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od 2 tisuće učenika diljem Hrvatske, stoji u priopćenju HT-a. 

Hrvatski Telekom je među prvim kompanijama koja je prepoznala važnost sustavnog i sveobuhvatnog poticanja STEM edukacije u hrvatskim školama te koja, uz partnersku podršku IRIM- a, razvija STEM kurikulum za izvannastavne aktivnosti po dobnim skupinama. Upravo će taj kurikulum pomoći uvođenju izvannastavnih STEM aktivnosti u formalno obrazovanje i moći će ga preuzeti bilo koja škola i obrazovna ustanova kako bi djeci osigurala znanje za poslove budućnosti, rečeno je na tiskovnoj konferenciji HT-a, održanoj ovim povodom.

Približavanje STEM znanja svima nužno je kako bi naučili pravilno koristiti tehnologiju u pronalaženju rješenja. Upravo zato, već četvrtu godinu zaredom potpuno mijenjamo pristup učenju u školama. Ponosni smo što mladi već danas imaju priliku u školskim klupama provesti svoje ideje u proizvod koristeći najnovije tehnologije“, komentirao je član Uprave Hrvatskog Telekoma Boris Drilo.

Ove godine natječaj ima novo ime – Generacija NOW kojim se želi istaknuti da se tehnološke promjene događaju sada i da već ova generacija koristeći moderne tehnologije mijenja svijet oko nas. Osim toga, od ove godine su dostupne tri različite kategorije: prva su niži razredi osnovnih škola (1.-4.), druga viši razredi osnovnih škola (5.-8.) i treća srednje škole.  A okupljeno je i novo stručno povjerenstvo koje čine: Boris Drilo i Nina Išek Međugorac iz Hrvatskog Telekoma, Paolo Zenzerović iz IRIM-a, Gordan Gledec s FER-a, Davor Šijanović, mentor pobjedničkog tima gimnazijalaca iz Vukovara i Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.