SatelIOT - Roaming satelitske i zemaljske mreže za IoT

Sateliot je raketom SpaceX Falcon 9 iz Kalifornije lansirao prvi satelit GroundBreaker u novoj konstelaciji LEO, dizajniran da pruži veliko povećanje pokrivenosti za zemaljske 5G aplikacije Interneta stvari. Ukupno je planirano lansiranje 250 satelita, pri čemu će prvih 64 biti lansirano tijekom sljedećih 18 mjeseci

Gorden Knezović četvrtak, 14. rujna 2023. u 06:00
Jaume Sanpera, suosnivač i izvršni direktor Sateliota: Sateliot je, primjerice, već potpisao ugovor sa Sensefinityjem za praćenje 1000
Jaume Sanpera, suosnivač i izvršni direktor Sateliota: Sateliot je, primjerice, već potpisao ugovor sa Sensefinityjem za praćenje 1000 "pametnih kontejnera", s predviđenom uštedom od 1,4 milijuna dolara godišnje na održavanju i popravcima kontejnera

Prema tehnološkim vijestima, u posljednje vrijeme snažno se razvija tehnologija nezemaljskih mreža. Mogućnost primjene takvih povezivosti značajna je za mnoge industrije. U posljednje vrijeme aktualne su najave usluga satelitske povezivosti u pametnim telefonima koji se koriste za zemaljske mreže, te široka primjena satelitskih mreža za Internet stvari, zbog specifičnosti kakve postoje u prometu i logistici. Usto, satelitska povezivost dopire i do područja gdje zemaljske mreže ne mogu, kao, primjerice, široka područja oceana te područja gdje je nemoguća ili neisplativa izgradnja infrastrukture za zemaljske mreže.

Sateliot, tvrtka iz Barcelone, uspostavila je konstelaciju satelita u niskoj Zemljinoj orbiti (Low Earth Orbite, LEO) za Internet stvari (Internet of Things, IoT) s 5G tehnologijom. To je inače prva satelitska konstelacija za Internet stvari s 5G tehnologijom. Specifičnost konstelacije je i mogućnost povezivanja sa zemaljskom telekomunikacijskom mrežom. Za početak, to je mreža španjolskog operatera Telefónice. U testiranju povezivanja satelitske i zemaljske mreže korištena je mreža Telefónice. Ostvarena je uspješna povezivost satelitske mreže iz niske Zemljine orbite i zemaljske mreže. Povezivanje Sateliotove mreže moguće je s bilo kojom zemaljskom mrežom.

Sposobnost je potvrđena u testu pomoću standardnog GSMA roaminga, a eksperiment je promatrala i verificirala Europska svemirska agencija (European Space Agency, ESA). Sateliot će surađivati ​​s ESA-om (Europska svemirska agencija) na integraciji svemirskih i zemaljskih 5G rješenja. U testiranju je upotrebljena standardna SIM kartica u mobilnom uređaju za IoT, omogućujući glatko prebacivanje s Telefónicine mobilne mreže na Sateliotovu satelitsku mrežu.

Store and Forward

Prilikom testiranja korištena je i Sateliotova inovativna tehnologija Store and Forward, koja pohranjuje podatke ako su sateliti tvrtke izvan dosega bilo koje zemaljske stanice mreže s kojom ostvaruju roaming. Podaci se zatim prosljeđuju kada se ponovno uspostavi vizualna veza satelita s odašiljačima na Zemlji. Sateliot navodi da će ta tehnologija biti važna za njihovu konstelaciju u ranoj fazi, u kojoj je broj satelita ograničen.

Sateliot je 17. travnja ove godine raketom SpaceX Falcon 9 iz Kalifornije lansirao prvi satelit GroundBreaker u novoj konstelaciji LEO dizajniran da pruži veliko povećanje pokrivenosti za zemaljske 5G aplikacije Interneta stvari. Ukupno je planirano lansiranje 250 satelita, pri čemu će prvih 64 biti lansirano tijekom sljedećih 18 mjeseci.

Komercijalizacija

Cilj projekta je spojiti satelitsku i zemaljsku staničnu povezanost, kako bi se poboljšala IoT pokrivenost. Prema Sateliotovim navodima, njihova LEO konstelacija funkcionirat će kao 5G odašiljači iz svemira, omogućujući korisnicima prebacivanje između zemaljskih i nezemaljskih 5G mreža, bez prekida veze i bez potrebe za dodatnim korisničkim hardverom. Sateliotova nezemaljska mreža osposobljena je za roaming s operaterima telekomunikacijskih mreža, uz postojeće SIM kartice mobilnih operatera.

GroundBreaker je nanosatelit, težak oko 5,5 kg i sa sposobnošću pokrivanja signalom područja tri puta većeg od Teksasa (najveća država u SAD-u). Satelit obiđe Zemljinu orbitu za 90 minuta, a opremljen je modulom koji omogućuje izravnu NB-IoT vezu za bilo koji 5G uređaj koji podržava Release 17 NTN (Non terrestrial Networks), odnosno 3GPP-ov standard za nezemaljske mreže.

Sateliot je zasad poslovno usmjeren na IoT mreže za pomorsku, željezničku, aeronautičku i automobilsku industriju, nudeći usluge nadzora koje će korisnicima pomoći uštedjeti novac, primjerice, na izgubljenom teretu. 

Serija satelita ima cilj donijeti pristupačnu globalnu 5G povezanost udaljenim područjima diljem svijeta, posebno proširiti pokrivenost na standardnim uređajima koji imaju mobilnu vezu po pristupačnoj cijeni, od otprilike jedan američki dolar mjesečno za korisnike. 

Konstelacija nanosatelita koristit će projekt sigurne razmjene informacija pod nazivom Qango, koji će omogućiti 5G vezu i uvesti end-to-end enkripciju u satelitima, koristeći QKD (Quantum Key Distribution) tehniku
Konstelacija nanosatelita koristit će projekt sigurne razmjene informacija pod nazivom Qango, koji će omogućiti 5G vezu i uvesti end-to-end enkripciju u satelitima, koristeći QKD (Quantum Key Distribution) tehniku

Kvantna enkripcija

Sateliot je osnovan 2018. godine u Barceloni i brzo je rastao; sada ima 40 zaposlenika, a prije godinu dana bilo ih je 25. Prikupio je početnu investiciju od 12,5 milijuna eura. Ima ugovorenih oko 25 milijuna eura u narudžbi, navodi izvršni direktor tvrtke Jaume Sanpera.

Do 2024. godine tvrtka namjerava imati dostupna 64 satelita u polarnim orbitama na oko 550 km visine. Ciljane industrije su im logistika, stočarska poljoprivreda i pomorstvo, u kojima su potrebna česta lokacijska ažuriranja kretanja. 

Sateliot ima jedinstvenu i patentiranu tehnologiju za autentifikaciju korisnika u dva koraka, koja ih izravno povezuje sa satelitom. Tvrtka blisko surađuje i s proizvođačima poluvodiča, kako bi osigurala da će njihov standard biti kompatibilan s uređajima Interneta stvari (IoT), rekao je Sanpera.

Planirano je da konstelacija bude sastavljena od ​​250 satelita, no, Međunarodnoj uniji za telekomunikacije Sateliot je podnio zahtjev za konstelaciju čak 500 satelita. Prema najavama, konstelacija nanosatelita koristit će projekt sigurne razmjene informacija pod nazivom Qango, koji će omogućiti 5G vezu i također uvesti end-to-end enkripciju u satelitima, koristeći QKD (Quantum Key Distribution) tehniku.

Ta enkripcija rezultat je projekta nazvanog Quango. Projekt sufinancira Europska komisija s 2,1 milijun eura, uključuje istraživačke centre, poput ICFO (Institute of Photonic Sciences) u Barceloni, kao i istraživačke projekte za kvantnu enkripciju na međunarodnim sveučilištima, poput Malteškog sveučilišta, Sorbonne u Parizu i Padove u Italiji. Cilj projekta je dizajnirati i laboratorijski demonstrirati satelit s dvostrukom nosivošću, koji će s jedne strane omogućiti 5G vezu, a s druge predstaviti end-to-end enkripcijski uređaj pomoću QKD (Quantum Key) tehnike. Taj sustav omogućit će tako sigurnu razmjenu informacija između satelita udaljenih tisućama kilometara. Sigurna razmjena osjetljivih informacija u našem društvu ima ključnu važnost jer, između ostalog, štiti prijenos novca, komercijalne transakcije, medicinske podatke i daljinsko upravljanje kritičnim infrastrukturama (električna mreža, telekomunikacije, itd.) od svih vrsta vanjskih smetnji.

Sateliotova usluga početkom 2024. godine bit će dostupna u 30 do 50 zemalja. Cilj je 2026. godine biti dostupan u cijelom svijetu i ostvariti prihod od čak milijardu eura. Sanpera kaže kako s nevladinim organizacijama potpisuju ugovore o besplatnim uslugama, kako bi pridonijeli rješavanju izazova od katastrofa u svijetu te humanitarnim projektima. (G. K.)

5G ima potencijal poboljšati internetsku uslugu na veće brzine i služiti brzorastućem IoT tržištu, koje je posebno korisno za stvarnovremensko praćenje stavki, čak i u udaljenim područjima
5G ima potencijal poboljšati internetsku uslugu na veće brzine i služiti brzorastućem IoT tržištu, koje je posebno korisno za stvarnovremensko praćenje stavki, čak i u udaljenim područjima
Mreza 10 / 2023 listopad 2023.