Panasonicovi najjeftiniji ovogodišnji televizori LX650 donose Android TV i integrirani Chromecast

Platforma My Home Screen 7.0 softverski je temelj Panasonicovih skupljih televizora, a tvrtkini najjeftiniji modeli koriste Android TV

Bug.hr nedjelja, 18. rujna 2022. u 06:00
  SPECIFIKACIJE - Panasonic LX650
Ekran 43", 50", 55", 65" / LCD / 4K @ 60 Hz
HDR Dolby Vision, HDR10, HLG
Konektori 3x HDMI 2.0b
Mreža LAN, Wi-Fi 5 (802.11ac), Bluetooth
Procesor 4K Color Engine
Softver Android TV (Android 11)
Chromecast / AirPlay 2 / eARC / VRR Da / Ne / Da / Da

Najjeftinija linija televizora u Panasonicovoj ovogodišnjoj ponudi nosi oznaku LX650. Dotična okuplja uređaje s dijagonalama ekrana od 43, 50, 55 i 65 inča, a cijene su, s obzirom da se radi o uređaju renomiranog proizvođača, prilično razumne. Na domaćem tržištu 43-inčni LX650, pune oznake TX-43LX650E, košta oko 3.400 kuna. 50-inčni model (TX-50LX650E) stoji 4.000 kuna, 55-inčni (TX-55LX650E) 4.600 kuna, a 65-inčni (TX-65LX650E) oko 5.800 kuna.

Radi se o liniji LED televizora 4K rezolucije, s rubnim pozadinskim osvjetljenjem i 60-hercnom frekvencijom osvježavanja. To svakako nisu optimalni uređaji za konzolaško (ili ikakvo) igranje, ali, izuzev prihvatljive cijene, imaju još jedan veliki adut, čak i u odnosu na tvrtkine skuplje LCD-ove i OLED-e: umjesto Panasonicove vlastite softverske platforme My Home Screen 7.0, koriste platformu Android TV.

Tri ključne beneficije Android TV-a većini su poznate: prilično je jednostavan za korištenje, može se proširiti tisućama aplikacija s Google Play Storea te, najvažnije, sa sobom donosi integrirani Chromecast. Kad u televizoru imate Chromecast, tada vam je puštanje sadržaja s mobilnih uređaja trivijalno, zapravo lakše nego u ijednom drugom slučaju. Primjerice, želite li na televizoru reproducirati video s YouTubea ili Netflixa, jednostavno ćete otvoriti željeni sadržaj na mobitelu, pritisnuti ikonu za castanje te s popisa odabrati Panasonicov televizor. Par trenutaka kasnije, on će započeti s reprodukcijom odabranog sadržaja. Osim lakoće korištenja, jedna od prednosti Chromecasta i castanja jest što se pušteni sadržaj ne streama s mobitela prema televizoru, već televizoru zapravo samo zadajete naredbu za dohvaćanje i reprodukciju odabranog sadržaja. Sve to znači da s mobitelom nakon početka castanja možete raditi što god želite - čak ga i isključiti.

Iako raspolažu samo HDMI 2.0b konektorima, modeli iz linije LX650 podržavaju dvije tehnologije koje donosi HDMI 2.1 sučelje: eARC (korisno za spajanje soundbarova i AV receivera s podrškom za Dolby Atmos) te ALLM (Auto Low Latency Mode - automatski prebačaj u način rada gdje su latencije prilagođene igranju, u slučaju detekcije signala s konzole ili računala).

Uz sve navedeno, dobiva se žična i bežična povezivost, kao i Bluetooth, radi lakšeg povezivanja bežičnih zvučnika i slušalica.

Daljinski upravljač je plastičan i glomazan (Panasonic se jedini još nije prebacio na minimalističke daljince), s tipkama za brzo pokretanje Netflixa, YouTubea, Amazon Prime Videa i Google Play Storea.


Općenito o televizorima u 2022.

Informacije o svim ovogodišnjim televizorima koje su predstavili LG, Panasonic, Philips, Samsung i Sony potražite u temi broja Buga 358.