Zagrebačka županija - Do svakog sela

Strategija Zagrebačke županije – pametne županije, definirala je niz projekata, čijom je provedbom započeta gradnja infrastrukture koja će omogućiti implementaciju pametnih rješenja na cijelom njenom području, u svakom gradu, naselju i – selu.

Zvonko Pavić ponedjeljak, 18. siječnja 2021. u 00:00

Zagrebačka županija donijela je prije tri godine Strategiju razvoja informacijske i komunikacijske tehnologije, i nazvala je Pametna županija 2023. Cilj te Strategije je podizanje kvalitete života stanovnika i konkurentnosti gospodarstva te podizanje učinkovitosti javne uprave u Županiji, provedbom digitalne transformacije.
Strategija je zamišljena kao svojevrsni kontekst koji će u svakom pojedinom slučaju primjene omogućiti bolji odabir projekata i aktivnosti, ovisno o dostupnosti razvojnih fondova iz kojih će se sve to financirati. Strategija se usredotočila na razvoj preduvjeta koji će omogućiti digitalnu transformaciju.
“Prvi preduvjet je umrežavanje prostora informacijskom infrastrukturom te gradnja usluga na temelju javno dostupnih i preciznih podataka pomoću kojih će se postići bolja komunikacija – kako između same županije i njenih građana, tako i tvrtki te svih ostalih dionika koji djeluju na našem prostoru”, kaže Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije, inicijator Strategije Zagrebačke županije – pametne županije. Ta strategija definirala je niz projekata čijom provedbom je započeta gradnja infrastrukture koja će omogućiti implementaciju pametnih rješenja. Navest ćemo ih ovdje nekoliko.

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 2 / 2021 veljača 2021.

Pametna sela