Corsair K95 RGB Platinum - Šampion je ponovo rođen

Nakon dugo vremena Corsair je odlučio osvježiti vrh svoje ponude mehaničkih tipkovnica. Nova perjanica ponude odaziva se na ime K95 RGB Platinum, a u odnosu na svojeg prethodnika, donosi veći broj novosti

Denis Arunović subota, 3. lipnja 2017. u 00:00
SPECIFIKACIJE
Prekidači Mehanički - Cherry MX Speed RGB
Sučelje prema računalu 2x USB 2.0
Kabel Opleteni, 2 m
Dodaci Odmorište za dlanove, makro tipke, USB 2.0 pass-through
Jamstvo 2 godine

K95 RGB Platinum generacijski je treći model tipkovnice K95. Prvi K95 imao je jednobojno pozadinsko osvjetljenje i velik broj dodatnih programabilnih tipki. K95 RGB zadržao je posve jednak dizajn, ali u kombinaciji s novim prekidačima s RGB osvjetljenjem. Naposljetku, imamo model Platinum koji je predstavljen krajem prošle godine i koji zapravo donosi najveće izmjene dizajna u odnosu na sve dosadašnje modele.

Prvo što upada u oči kao razlika u odnosu na starije modele jest manja širina. Ušteda prostora ostvarena je na račun smanjenog broja funkcijskih tipki. Na starijim modelima s lijeve strane tipkovnice bila su smještena tri stupca od po šest dodatnih G-tipki, a uz to smo, povrh tipkovnice, imali i tri tipke kojima smo mogli mijenjati konfiguracije, pa smo u konačnici na raspolaganju imali 54 programabilne tipke. U Corsairu su očito zaključili da malo korisnika koristi toliko tipki te kako s druge strane takva tipkovnica zauzima mnogo mjesta na radnom stolu pa su broj tipki smanjili.

G-tipki ima osjetno manje nego na ranijim verzijama modela K95. Sada imaju drugačije kapice grublje teksture i konturiranog oblika
G-tipki ima osjetno manje nego na ranijim verzijama modela K95. Sada imaju drugačije kapice grublje teksture i konturiranog oblika

Dodatne G-tipke sada imaju drugačije kapice u odnosu na ostale tipke. Sive su boje, grublje teksture te su konstruirane tako da im je lijevi rub izdignut u odnosu na desni, što je dosta dobra fora u kontekstu ergonomije. Jednaka grublja tekstura iskorištena je na razmaknici, što je također novost u odnosu na starije generacije K95-ica. G-tipkama moguće je pridijeliti mnogo različitih funkcija, od standardnih kombinacija tipki, do naprednih makro naredbi koje snimaju i položaj kursora miša. Programirane G-tipke vezane su uz shemu osvjetljenja, odnosno profil osvjetljenja tipkovnice, tako da, primjerice, nije moguće cijelo vrijeme koristiti jedno te isto osvjetljenje, a mijenjati funkcije G-tipki zavisno o pokrenutoj aplikaciji.

Vrhunska konstrukcija

Za razliku od mnogih drugih tipkovnica s mehaničkim tipkama, uključujući i mnoge jeftinije Corsairove, K95 RGB Platinum izrađena je od kombinacije čvrste plastike, gume i aluminija. Crna debela aluminijska ploča prekriva gornji dio tipkovnice na koji su postavljene tipke, a odvojivo odmorište za dlanove je gumeno. To je još jedna promjena u odnosu na starije modele koji su imali odmorište presvučeno gumom. Na modelu Platinum tijelo odmorišta izrađeno je od plastike, no na gornjem dijelu nalazi se školjka u kojoj se nalazi gumeni umetak s dvije strane. Jedna strana je glađa, a druga grublja. Dodatna prednost takvog pristupa jest to što umetak lako možemo izvaditi i oprati u sudoperu.

Velika novost na modelu Platinum je osvijetljena traka na gornjem rubu tipkovnice. Ispod nje nalazi se 19 LED-ica kojima možemo individualno upravljati
Velika novost na modelu Platinum je osvijetljena traka na gornjem rubu tipkovnice. Ispod nje nalazi se 19 LED-ica kojima možemo individualno upravljati

Raspored tipki na tipkovnici vrlo je klasičan, s iznimkom numeričkog dijela koji je povučen za jedan red dolje, kako bi se oslobodio prostor za odvojene multimedijske tipke. Te tipke na ovom su modelu debele, odnosno uzdignute u odnosu na površinu kućišta. Iznad njih smješten je metalni kotačić za regulaciju glasnoće te tipka za isključivanje zvuka.

S obzirom na to da smo tipkovnicu na test dobili izravno od proizvođača, ne znamo kakva je situacija s izvedbom hrvatskih znakova, no vrlo vjerojatno su samo ispisani preko običnih tipki, odnosno nisu izvedeni tako da svijetle.

Mašti na volju

Što se tipova prekidača tiče, možemo birati dva modela – sa smeđim ili, pak, srebrnim, odnosno prekidačima Cherry MX RGB Speed. Potonji tip prekidača novi je u Cherryjevoj ponudi, a odlikuje ga vrlo kratak linearni hod. Linearni hod imaju i crveni prekidači, no potrebno ih je dublje pritisnuti kako bi se registriralo okidanje tipke. Iako se Corsair hvali 40-posto većom brzinom okidanja, rast brzine tipkanja u praksi je daleko manji. Ipak, moramo priznati da nam se tip prekidača MX Speed dosta svidio. Možda čak i više od klasičnog crvenog prekidača.

Kad govorimo o RGB prekidačima, ne možemo ne spomenuti kvalitetu osvjetljenja. Ona je vrlo dobra, no i dalje ne na razini kvalitete, odnosno jačine, koju nudi Logitech sa svojim prekidačima Romer-G. S druge strane, Corsair i dalje debelo prednjači ispred konkurencije kad su u pitanju mogućnosti konfiguracije osvjetljenja. Tipkovnica je inicijalno konfigurirana u takozvanom Basic modu, u kojem se koriste globalni efekti koji su primijenjeni na sve svjetleće elemente na tipkovnici. Primjer takva osvjetljenja je izmjena boja vidljivog spektra, poput duge na svim tipkama.

Ako se palite na atraktivno osvjetljenje, Corsairove tipkovnice su pun pogodak jer nude iznimno moćan softver za upravljanje efektima
Ako se palite na atraktivno osvjetljenje, Corsairove tipkovnice su pun pogodak jer nude iznimno moćan softver za upravljanje efektima

Prava snaga Corsairova softvera CUE leži u Advanced načinu rada, koji nam omogućuje da konfiguriramo boje i efekte za svaku pojedinu tipku, i to u obliku slojeva. Primjerice, možemo složiti da sve tipke polagano mijenjaju boju iz crvene u plavu, a da nakon pritiska pojedine tipke imamo val bijele boje koji se širi iz te tipke prema van. Metoda slaganja efekata traži malo mozganja, no nakon što shvatite metodu kombiniranja slojeva efekata, dalje je prilično lako. Alternativno, možete skinuti i importirati profile koje su napravili drugi korisnici, a takvih je pregršt.

Osim sâmih tipki, na K95 RGB Platinum svijetli i gornji rub tipkovnice.

Izveden je od mliječno-bijele plastike, ispod koje je poredano 19 LED-ica, kojima možemo individualno upravljati. Svijetli i Corsairov logo, smješten između tipkovnice i svjetleće trake, no on nema vlastito osvjetljenje, već preuzima boje od susjednih LED-ica u traci.

Tipkovnica se na računalo spaja preko debelog opletenog kabela, duljine dva metra. Na njegovom kraju nalaze se dva USB 2.0 konektora. Primarni je namijenjen tipkovnici, a sekundarni služi za povezivanje USB konektora na gornjem rubu tipkovnice s računalom. Nažalost, Corsair se niti u toj iteraciji modela K95 nije odlučio na implementaciju USB 3.0 ili čak novijeg USB 3.1 standarda, što nije za pohvalu. Na poleđini tipkovnice nalaze se izvlačive nožice za podešavanje nagiba (dostupan je samo jedan položaj) te kanali za provođenje kabela periferije spojene na USB port tipkovnice.

Corsair K95 RGB Platinum

  • Odličan dizajn
  • Vrlo robusna konstrukcija
  • USB izlaz na tipkovnici
  • Dug opleteni kabel
  • Odmorište za dlanove s perivim gumenim umetkom
  • Iznimno moćan softver za konfiguraciju osvjetljenja
  • Valjčić za reguliranje glasnoće
  • USB još uvijek u verziji 2.0
  • Corsairov logo nema vlastite LED-ice
Izrada 10
Softver 9
Mogućnosti 9
UKUPNO 9
Cijena 1.700 kn Prikaži sve cijene Ustupio: Corsair