Dubrovnik bi mogao zabraniti sva taksi vozila – osim električnih

Zbog prometnih gužvi i nezadovoljstva liberalizacijom domaćeg taksi tržišta, dubrovački gradonačelnik ima plan povući radikalni potez

Sandro Vrbanus utorak, 2. srpnja 2019. u 06:00

Dubrovnik bi, osim što je najpoznatije hrvatsko turističko središte u svijetu, mogao postati i prvi hrvatski grad u kojem će se djelatnost taksi prijevoza smjeti obavljati samo električnim automobilima. Ova mogućnost jedna je od opcija koje predlaže dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

On je, naime, na jučerašnjoj konferenciji za medije govorio o višku taksi vozila koja prometuju ulicama ovog grada, te je napomenuo da ceste Dubrovnika više ne mogu podnijeti trenutačnu preopterećenost. "Ili će se promijeniti zakon o liberalizaciji taksi tržišta ili ćemo uvesti odluku gdje taksi automobili mogu biti samo električni automobili. Jedno od toga će sigurno biti", izjavio je Franković, a prenosi Dubrovački dnevnik.

U Dubrovniku, prema nekim procjenama, trenutačno tijekom sezone vozi preko tri tisuće taksi vozila
U Dubrovniku, prema nekim procjenama, trenutačno tijekom sezone vozi preko tri tisuće taksi vozila

"Ako bi zakon ograničio broj taksi vozila u područjima pod zaštitom UNESCO-a, gradska uprava bi odredila jasne kriterije. Ako do toga ne dođe i ostane na snazi liberalizacija autotaksi tržišta, uvest ćemo zonu ograničenog prometnog režima u koji će moći ući jedino taksi vozila na električni pogon", dodao je gradonačelnik i napomenuo da bi odluka o zabrani mogla biti donesena u studenome.