3 tehnološka trenda koja nas čekaju u 2020.

Canonovi stručnjaci identificirali su nekoliko trendova koji će u mjesecima pred nama donijeti značajne inovacije i rast u uredskom poslovanju

Bug.hr petak, 10. siječnja 2020. u 10:00

Kako ulazimo u novo desetljeće, svi aspekti tehnologije će nastaviti ubrzavati. Canonovi stručnjaci identificirali su nekoliko trendova koji će u mjesecima pred nama donijeti značajne inovacije i rast u uredskom poslovanju.

1. Automatizacija – sve povoljnija i sve potrebnija

U samo deset godina široko dostupna automatizacija prošla je put od slabo definiranog koncepta do nezaustavljive realnosti, od čega profitiraju cijele organizacije. I dok je usvajanje automatizacije još uvijek djelomično, izvješća pokazuju da će se ono nastaviti i da će se efekti osjetiti kroz otprilike pet godina.

7 charts on the future of automation

Automatizacija će, primjerice, omogućiti djelatnicima u marketingu da se više fokusiraju na zadovoljstvo korisnika i lakše prate rezultate. U poslovima vezanim uz ljudske resurse pomoći će s inteligentnom automatizacijom poslovnih procesa koja će uključivati umjetnu inteligenciju. A za financije automatizacija će značiti poboljšanu sigurnost i smanjenje administrativnih grešaka.

2. Umjetna inteligencija – od ‘što’ do ‘kako’

Početkom 2020. pitanje „što umjetna inteligencija može učiniti“ će se polako transformirati u „kako je možemo uspješno implementirati da bismo imali najviše koristi od nje“.

Umjetna inteligencija daje najbolje rezultate kao nadogradnja za poslove koje obavljaju ljudi. Razlika leži u njenoj sposobnosti da ponudi precizne uvide zasnovane na velikim količinama podataka u djeliću vremena koje je potrebno ljudima i time ubrza proces donošenja odluka kojim će i dalje upravljati zaposlenici.

U 2020. pristup umjetnoj inteligenciji će sazrijeti – tvrtke će sagledati svoje najproblematičnije točke i razmotriti kako ih korištenje umjetne inteligencije može popraviti. Organizacije će umjetnu inteligenciju početi primjenjivati čak i na jednostavne procese kao što je upravljanje tijekom dokumenata, kako bi uklonile mogućnost greške, uštedile vrijeme i poboljšale sigurnost i pohranu podataka.

3. Analitika

S računalstvom u oblaku, Internetom stvari i velikim rastom podataka, pristup informacijama postaje zamagljen. Analitički alati koji koriste strojno učenje koristit će se znatno više nego do sada kako bi se podaci smisleno obradili, identificirale slabe točke i čak preporučila rješenja. Analitika će igrati sve veću ulogu u pomaganju tvrtkama da izvuku korisne informacije iz podataka kojima raspolažu.

Cilj analitike potpomognute strojnim učenjem je dobiti korisne uvide iz trendova koji se nalaze u tvrtkinim strukturiranim ili nestrukturiranim podacima kako bi se olakšalo donošenje odluka. To će pomoći tvrtkama da poboljšaju upravljanje životnim vijekom informacija, ali i igrati ključnu ulogu u pridržavanju GDPR-a i ostalih regulatornih normi, što će postati sve važnije za tvrtke kako kazne za njihov kršenje rastu.