Apple bi trebao zaštititi ljude od ovisnosti o mobitelima, kažu njegovi dioničari

Dvije organizacije koje posjeduju veći broj dionica Applea uputile su kompaniji dopis kojim traže da se na neki način djecu zaštiti od prekomjernog korištenja iPhonea

Sandro Vrbanus utorak, 9. siječnja 2018. u 08:45

Aktivistički investicijski fond Jana Partners i kalifornijski prosvjetni mirovinski fond CalSTRS dioničari su Applea i skupa posjeduju dionica ove kompanije u vrijednosti od oko 2 milijarde dolara. Ove su dvije organizacije zajednički prošle subote uputile Appleu pismo u kojem od njih zahtijevaju da prilagode svoje politike i softver kako bi zaštitili korisnike, a posebice djecu, od pretjeranog korištenja iPhonea.

Roditelji često kažu kako ne mogu djecu odvojiti od mobitela

Prekomjerno vrijeme provedeno uz mobitel može dovesti i do ovisnosti, i rastući je problem među mladima, ne samo u SAD-u. Iz tog razloga Appleovi dioničari traže da se pronađe način kojim bi roditelji mogli djeci ograničiti vrijeme korištenja iPhonea, te da se provede studija koja bi analizirala učinke pretjerane upotrebe mobitela na mentalno zdravlje korisnika.

Polovica tinejdžera u SAD-u ima osjećaj da su ovisni o elektroničkim uređajima, pogotovo o mobitelima, te da osjećaju velik pritisak da moraju odmah odgovoriti na bilo koju poruku koja im stigne putem njega, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine.