ESET: Rusi nemaju ništa protiv piratskog sadržaja

U novom istraživanju tvrtke ESET koje se tiče ruskog tržišta ističe se kako samo 9 posto ispitanika željeni sadržaj nabavlja iz legalnih izora, dok ostatak koristi ilegalne izvore

Matija Pavlić subota, 28. rujna 2019. u 07:00

Tvrtka ESET poznata po svojim sigurnosnim proizvodima za zaštitu računala od malwarea provela je istraživanje (koje prenosi portal TorrentFreak) iz kojeg je vidljivo da Ruska Federacija i dalje ima velikih problema što se tiče piratskog sadržaja.

Samo 9% na uzorku od 2000 ispitanika navelo je kako sadržaj nabavlja isključivo putem legalnih izvora, dok se preostalih 91% ispitanika koristi ilegalnim izvorima kako bi pribavili željeni sadržaj (istraživanje ignorira mogućnost da određen broj ispitanika možda istodobno nabavlja sadržaj kako iz legalnih tako i iz ilegalnih izvora).

Među 2000 ispitanika su što se tiče najčešće piratiziranog sadržaja navođene igre (u 52% slučajeva), zatim u 43% slučajeva filmovi i TV serije, a 34% ispitanika je glazbu nabavljalo putem ilegalnih izvora. Oko 19% ispitanika koristilo je piratizirane softverske programe, a njih 14% nabavljalo je elektroničke knjige iz ilegalnih izvora.

Što se tiče razloga da ispitanici okreću ilegalnim izvorima u 75% slučajeva navođene su visoke cijene legalnog sadržaja, dok 34% ispitanika kao razlog za nabavljanje ilegalnog sadržaja navodi kako legalni izvori jednostavno ne zadovoljavaju sve njihove potrebe.

Postoji i primjer 25% ispitanika koji odbijaju plaćati legalne usluge zbog nekih svojih uvjerenja (ideoloških razloga koji nisu detaljnije specificirani). Oko 16% ispitanika izjavilo je kako ilegalni sadržaj koristi jer legalne servise smatra "nepraktičnima" za uporabu.