Amazon planira otvoriti tri tisuće trgovina bez blagajnika u naredne tri godine

Koncept trgovine bez blagajnika Amazon Go mogao bi uskoro doživjeti veliku ekspanziju, barem kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. rujna 2018. u 18:11

Amazon Go, trgovina bez blagajnika, po prvi je puta otvorena za javnost u američkom Seattleu početkom ove godine. Više o iskustvu kupovine u ovakvom neobičnom supermarketu mogli ste, iz prve ruke, doznati u našoj reportaži s lica mjesta.

Ovaj se koncept očito pokazao dobrim, jer sada Bloomberg doznaje kako kompanija Jeffa Bezosa planira u naredne tri godine, do 2021. godine, u SAD-u otvoriti čak do tri tisuće ovakvih dućana. Osnovna ideja koja stoji iza ove Amazonove inicijative jest eliminirati gužve u vrijeme kada ljudi idu na ručak, iziđu s posla i traže brzi način da se domognu nekog jela "s nogu".

Oni upućeni u planove unutar Amazona kažu kako u kompaniji još važu oko toga trebaju li trgovine bez blagajnika biti supermarketi koji će nuditi i gotovu hranu, ili će se orijentirati samo na zalogajnice u kojima će biti moguće kupiti tek užinu i piće.

Kako god, vijest o planovima Amazona za ekspanziju na ovom području pogurala je cijenu njegove dionice na gore, dok su istovremeno pale dionice izravnih konkurenata Walmart, Target i Kroger, inače "starosjedilaca" na tržištu maloprodaje u SAD-u. Osim ovih lanaca, Amazon Go trgovine bi, orijentiranjem na prodaju gotove hrane, napao i lance 7-Eleven, Subway, i Pret a Manger, također čest izbor onih koji u pauzi na poslu traže brzi zalogaj.