Uvodnik - Intelektualci i njihovo vlasništvo

Oleg Maštruko utorak, 16. studenog 2021. u 05:00

Tema broja je zaštita intelektualnog vlasništva u IT industriji, osjetljiva i višeslojna tema koju je obradio veteran Zvonko Pavić, koji je i sâm involviran u tijela koja se time bave u Hrvatskoj.

Ostatak broja uglavnom je pod snažnim utjecajem naših jesenskih konferencija – nakon dva Mreža Smart Daya, dolaze veći skupovi – IOT Forum, i F2 – Future of Fintech. Tim temama prožet je cijeli broj Mreže. IOT Forum već smo održali, i dojam u tom sektoru je da se još uvijek čeka realizacija punog potencijala tehnologije. Imamo izvještaj sa skupa, ali i predstavljanje naših IOT partnera u zasebnim materijalima.

F2 – Future of Fintech od prvog izdanja, jedna je od najvećih naših konferencija, koja obuhvaća niz sektora i interesnih skupina – banke, financijaše, osiguravatelje, startupe u fintech sektoru, kripto-magove, blockchain fanatike, bitcoinaše, sigurnjake... Uz to, sama tema izlazi i izvan okvira tehnološkog sektora – ove godine teme su uvođenje eura, mirovine, inflacija, utjecaj pandemijske krize na financijska gibanja... Sve su to teme koje su itekako prožete tehnologijom, i sa zanimanjem ćemo ih prodiskutirati 24. i 25. studenoga u Kaptol Boutiqueu Cinema.

Intervju mjeseca je s Juricom Mikulićem iz Ingemarka, jedne u nizu rastućih hrvatskih softverskih kompanija, koje su se predstavile na Mreža Smart Dayu, a nastupit će i na konferenciji F2.

Od ostalih tema, tu je uobičajeni miks aktualnosti, prikaza hardvera (u ovom broju jedan neobično skup laptop), intervjui, osvrti na tehnologiju, a imamo i jedan tekst o "zelenizaciji" techa, odnosno njegovom činjenju na ekološkoj prihvatljivosti. To će svakako biti "hot" tema u nadolazećim godinama.

Posebno mi je drago što imamo i opširnu reportažu o hrvatskom arhitektonskom studiju 3LHD, odnosno njihovom projektu (internom startupu, tko to se moderno kaže) naziva VOLUM3. 3LHD odlučili su rješavati probleme koji muče njih same, a usput su razvili opsežan proizvod, odnosno uslugu, koju su odlučili ponuditi i drugim korisnicima, primarno arhitektonskim studijima, i staviti na globalno tržište. Jako dobra priča, kojoj želimo uspjeh....

Kako već rekoh, 24. i 25. studenoga planiramo F2 – Future of Fintech. Informirajte se, program proučite i karte nabavite na https://f2.bug.hr/.

Program koji vidite na webu permanentno je privremen i nepotpun, popunjavat će se do posljednjeg dana, pa računajte na to. Konferencija ide hibridno, uz gledatelje uživo do točke do koje nam to budu dozvoljavale mjere i kapacitet dvorane, a za sve ostale – uz online streaming. Opciju praćenja streamingom, dakako, možete uzeti bez obzira na mjere – jednostavno zato što vam je, možda, draža. Vidimo se.

IOT Forum protekao je sjajno, uz zanimljiv program i dobre diskusije, no od same IOT tehnologije u primjeni očekujemo mnogo više od onog što smo dosad dobili
IOT Forum protekao je sjajno, uz zanimljiv program i dobre diskusije, no od same IOT tehnologije u primjeni očekujemo mnogo više od onog što smo dosad dobili
Mreza 12 / 2021 prosinac 2021.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi