Uvodnik - Jednorozi i vraćanje (strujnog) duga društvu

Oleg Maštruko četvrtak, 22. rujna 2022. u 00:00

Tema broja je – Fenomen jednorog. Svi smo čuli za tech jednoroge, svi se pitamo – kako nastaju, čime se hrane, tko su im prirodni neprijatelji, kako se razmnožavaju i mogu li preživjeti u zatočeništvu? Hrvatska ima dva jednoroga, što mislim da je super. Indija ih, recimo, ima 107, što je samo pedesetak puta više, a stanovništvom nas šiju oko 350 puta... jesam dobro izračunao? Riječ je o ogromnim brojkama. Da, dobro sam izračunao...

Span pokreće ambiciozni Centar kibernetičke sigurnosti, u suradnji s izraelskim stručnjacima, svakako vodećima u svijetu u tom području. Ideja Centra, i Ofira Hasona iz Cybergyma, je slična vojnim vježbama ili boksačkom sparingiranju – što češća vježba u uvjetima što bližima "borbenim". Dugo nisam radio novinarski posao iz rovova, ali Aron me potaknuo da obavim razgovor s Ofirom, i – kao stari boksač koji je odavno prešao u trenere, ali se nakratko vraća u ring – uhvatio sam se intervjua, i ispalo je baš zanimljivo.

Imamo i jednu temu koja će se činiti bizarnomnapajanje električne mreže autima na struju! Dobro ste pročitali. Električni auti vraćaju struju mreži, vraćaju dug društvu. Punio si svoj auto gotovo besplatno? Vrati malo narodu, ekstraprofiteru! Naravno, količina energije koja se tako može iskoristiti je minijaturna, barem zasad i pogotovo u Hrvatskoj, ali tekst koji je napisala naša Marina sve je samo ne minijaturan.

Što još resi ovaj broj? Petric je nakon tri godine konačno imao prilike opet otići na jedan od svojim omiljenih sajmova – IFA u Berlinu, Mladen Viher nakon dugo vremena piše nešto što nisu recenzije knjiga – njegova stara ljubav su šifre, dohvatio se postkvantne kriptografije. Imamo i Zvonkov materijal o aktivnostima Američke gospodarske komore, te dva teksta koji su plod vrlo uspješne konferencije Legaltech – o VR-u u sudnici, i intervju s Tijanom Kojović o softveru za automatsku izradu pravnih dokumenata.

Bliže se i naši jesenski eventi – peti IOT Forum, 19. listopada (https://iot.bug.hr/), te F2 – Future of Fintech, 15 i 16. studenoga (https://f2.bug.hr/). Otvoreni smo za partnerstva konferencija, te prijedloge predavanja, javite se...

IOT Forum i F2 – Future of Fintech, ubilježite u kalendare
IOT Forum i F2 – Future of Fintech, ubilježite u kalendare

 

Mreza 10 / 2022 listopad 2022.