Copernicus Sential-5P - Globalne karte zagađenja zraka

Gorden Knezović petak, 17. srpnja 2020. u 14:00

Nova online platforma, koja omogućuje praćenje širom svijeta onečišćenja zraka, dostupna je za javnost. Karte koje upotrebljavaju podatke sa satelita Copernicus Sentinel-5P prikazuju prosječne koncentracije dušičnog dioksida (NO2) koristeći 14-dnevni prosjek. Karte, ne samo da prikazuju promjene s vremenom na globalnoj razini, već omogućuju korisnicima i zumiranje područja koja su im zanimljiva, primjerice, bilo koji grad ili regiju u Europi.

Globalni pregled odražava učinke zatvaranja zbog pandemije Covida-19, prije svega s velikim smanjenjem koncentracija NO2 vidljivim na mnogim područjima. 

Dušikov dioksid proizvodi se iz elektrana, vozila i drugih industrijskih postrojenja, i može imati značajan utjecaj na zdravlje ljudi – povećavajući vjerojatnost razvoja respiratornih problema.

Kako kvaliteta zraka ozbiljno zabrinjava, 2017. pokrenut je satelit Copernicus Sentinel-5P za mapiranje mnoštva onečišćujućih zraka diljem svijeta. Copernicus Sentinel-5P nosi instrument Tropomi – najsuvremeniji instrument koji otkriva jedinstven otisak atmosferskih plinova, kako bi preciznije i s većom prostornom razlučivošću oslikavao onečišćivače zraka.

Portal za mapiranje dio je laboratorijskog algoritma proizvoda Sentinel-5P (S5P-PAL) – kontinuiranog projekta koji financira Europska komisija. S5P-PAL projekt je koji omogućuje brz i isplativ razvoj proizvoda prototipa Sentinel-5P (primjerice brom-monoksid i vodena para) te stvaranje proizvoda više razine, poput globalnih karata. U fazi je izrada novih portala za mapiranje produkta ugljičnog monoksida i dodatnih funkcija, primjerice odabir područja i razdoblja za istraživanje vremenskih nizova.

Copernicus Sentinels flota je namjenskih satelita u EU, osmišljena za isporuku bogatstva podataka i slika koji su središnji u okolišnom programu Europske unije Copernic. Europska komisija vodi i koordinira program radi poboljšanja upravljanja okolišem, svakodnevno štiteći živote. ESA je zadužena za svemirsku komponentu, odgovorna je za razvoj obitelji satelita Copernicus Sentinel u ime Europske unije, i osiguravanje protoka podataka za usluge Copernicus, dok su operacije Kopernikovih Sentinela povjerene ESA-i i EUMETSAT-u. (G. K.)

Mreza 8-9 / 2020 kolovoz-rujan 2020.