e-trgovina - Cijene za prekograničnu dostavu pošiljaka

Gorden Knezović četvrtak, 16. siječnja 2020. u 21:00

Internetska stranica za transparentnost cijena pošiljaka/paketa (The Parcel Price Transparency Tool) najnovija je aktivnost u nizu, namijenjena korisnicima s ciljem olakšavanja prekograničnih usluga dostave pošiljaka/paketa. Dostava pošiljaka odlučujuća je za pozitivno iskustvo korisnika e-trgovine, odnosno za zaostajanje Europe za Kinom i Sjevernom Amerikom u online trgovini. Kako bi povećala transparentnost cijena poštanskih usluga za prekograničnu dostavu pošiljaka/paketa, Europska komisija objavila je cijene najčešće korištenih prekograničnih usluga dostave pošiljaka/paketa na svojoj internetskoj stranici.
Cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka/paketa prikupila su nacionalna regulatorna tijela u državama članicama, zadužena za regulaciju tržišta poštanskih usluga, od svih europskih davatelja poštanskih usluga s više od 50 zaposlenika ili sa sjedištem u više od jedne države članice. Stranicu o transparentnosti cijena kreirala je Europska komisija u skladu s Uredbom (EU) 2018/644 o prekograničnim uslugama dostave paketa. Cijene će se ažurirati svake godine do 31. ožujka. Takvo objavljivanje cijena pomoći će kupcima te malim i srednjim poduzećima da se bolje informiraju o prekograničnim uslugama i cijenama dostave pošiljaka/paketa za kupnju i/ili otpremu svojih proizvoda u drugu zemlju EU. Potrošači će također osjećati veću sigurnost prilikom kupnje na Internetu.
Na internetskoj stranici prikazane su javne cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka/paketa najčešće korištenih kategorija težine; za standardne, registrirane i track&trace praćene usluge pisama od 500 g, 1 i 2 kilograma i standardne usluge slanja paketa od 1, 2 i 5 kg u svim državama članicama. Na stranici se također nalazi i osnovni opis usluge. Navedene kategorije težine predstavljaju sadašnji najveći volumen/ostvarenje prometa pošiljaka/paketa e-trgovine.
Prikazane cijene javne su cijene poštanskih usluga za dostavu pošiljaka/paketa za usluge s jednim komadom, i ne uključuju popuste koji se komercijalno dogovaraju. Internetska stranica o transparentnosti obuhvaća cijene više od 400 pružatelja usluga sa sjedištem u EU, s više od 46.000 cijena za slične usluge. (G. K.)

Članak dostupan pretplatnicima

Kako bi mogao pročitati cijeli članak, moraš biti prijavljen na Bug.hr sa svojim podacima te imati status pretplatnika.

Mreza 2 / 2020 veljača 2020.