Javni cloud - Prihodi rasli 21%

Gorden Knezović petak, 17. ožujka 2023. u 02:00

Novi podaci Synergy Research Groupa pokazuju da su na glavnim tržištima javnih usluga u cloudu i infrastrukturi prihodi operatera i dobavljača za 2022. godini dosegnuli 544 milijarde američkih dolara, što je rast od 21% u odnosu na 2021. godinu. Najveći rast zabilježen je u IaaS (Infrastructure as a Service) & PaaS (Platform as a Service). Godišnji prihod od tih usluga porastao je 29%, na više od 195 milijardi dolara, unatoč nekim velikim preprekama zbog jačanja američkog dolara i problema na kineskom tržištu. U drugim glavnim segmentima usluga, upravljanim privatnim uslugama u cloudu, poslovni SaaS (Software as a Service) i CDN (Content delivery network) dodali su još 229 milijardi dolara prihoda od usluga, s prosječnim rastom od 19% od 2021. godini. Kako bi podržali i te i druge digitalne usluge, pružatelji javnih usluga u cloudu potrošili su 120 dolara milijardi dolara na izgradnji, najmu i opremanju infrastrukture njihovih podatkovnih centara, što je povećanje od 13% u odnosu na 2021. godinu. U cijelom ekosustavu javnog clouda, tvrtke koje su se najviše istaknule su Microsoft, Amazon, Salesforce i Google. Ostali glavni igrači bili su Adobe, Alibaba, Cisco, Dell, Digital Realty, Huawei, IBM, Inspur, Oracle, SAP i VMware. Ukupno su te tvrtke ostvarile 60% svih javnih prihoda povezanih s cloudom.

Dok tržišta u cloudu snažno rastu u svim regijama svijeta, Sjedinjene Države ostaju najveće tržište. 2022. godine SAD je ostvario 45% svih prihoda od usluga u cloudu, i 53% kapaciteta hiperrazmjernih podatkovnih centara. Na svim tržištima usluga i infrastrukture, velika većina vodećih igrača su američke tvrtke, a slijede ih kineske tvrtke, koje ostvaruju 8% svih prihoda od usluga u cloudu u 2022. i 16% kapaciteta hiperrazmjernih podatkovnih centara.

Synergyjevi podaci o ukupnom tržišnom predviđanju koje se može adresirati, pokazuju kako se očekuje da će se prihodi ekosustava javnog clouda udvostručiti u samo četiri godine. U tom istom razdoblju očekuje se da će glavni pružatelji usluga clouda povećati broj operativnih hiperrazmjernih podatkovnih centara 50%, i proširiti kapacitet mreža podatkovnih centara više od 65%.CL

Mreza 4 / 2023 travanj 2023.