Kad YouTube ne radi gledatelji se okreću drugom popularnom video servisu

Ne, ovdje nije riječ o Facebook Videu, Vimeu, Netflixu ili njima sličnima. Riječ je, dakako, o 18+ servisu PornHub

Sandro Vrbanus petak, 19. listopada 2018. u 21:53

Tijekom noći s utorka na srijedu po hrvatskom vremenu, odnosno u večernjim (prime time) satima protekloga utorka, YouTube je imao tehničkih problema i bio je nedostupan nešto duže od sat vremena. Ovo rušenje najvećeg svjetskog video servisa naše korisnike nije pretjerano pogodilo jer se zbilo usred noći, no u SAD-u je uzrokovalo veće nezadovoljstvo među gledateljima, koji, pokazuju najnoviji podaci, nisu znali što bi sa sobom dok YouTubea nema.

U nedostatku raznovrsnog video sadržaja na YouTubeu mnogi su se ubrzo preorijentirali na gledanje videa druge vrste – onih za odrasle. Podaci koje je objavio PornHub pokazuju kako je u vremenu od otprilike 9:30 do 10:45 po američkom istočnom vremenu broj posjeta njihovoj video platformi bio čak 21% veći od prosjeka. Milijuni su gledatelja, dakle, YouTube video zapise zamijenili, recimo to tako, drugim oblikom zabave.

Zanimljivo, u vrijeme dok YouTube nije bio online statističari PornHuba zabilježili su skok popularnosti nekih neuobičajenih termina u svojoj tražilici. Na prvom mjestu tako se u tom razdoblju našao termin ASMR (koji se često pretražuje i na YouTubeu), druga na ljestvici popularnih pretraga bila je riječ "YouTube", a na listi najtraženijih pojmova našli su se i "fortnite", "minecraft" i "pokemon".

Bilo YouTubea ili ne, dakle, ljudi će svoju omiljenu zabavu pronaći, samo je pitanje u kojem obliku.