Ne sprdajte se s geekovima, oni danas lansiraju rakete

Zanimljiva životna priča poljskog programera Tomeka Czajke pokazuje da današnjim svijetom "vladaju" nekadašnji šmokljani

Sandro Vrbanus srijeda, 14. veljače 2018. u 06:30

Naslovnu sliku ovog članka svi ste, vjerojatno, više puta vidjeli na 9gagu ili sličnim stranicama pod "meme" nazivom Crazy IT Party. Četvorica poljskih geekova, kako se čini, ludo se zabavljaju prigodno odjeveni u pulovere koje su im isplele bake – no, priča iza ove fotografije daleko je zanimljivija.

Na njoj su, naime, četvorica natjecatelja s matematičke olimpijade održane 1997. godine u malenom poljskom mjestu Zwardońu. Drugi lik slijeva na ovoj fotografiji izvjesni je Tomek Czajka, koji je na tom natjecanju osvojio 2. mjesto. Izvorna stranica na kojoj je ova legendarna fotka objavljena još uvijek je online.

Junak naše priče, Czajka, tijekom 90-ih godina aktivno je sudjelovao i na brojnim programerskim natjecanjima, 2004. godine diplomirao je na sveučilištu u Varšavi, da bi već 2005. bio preko ljeta pripravnik u Googleovom sjedištu u Mountain Viewu. Njegov impresivni životopis kaže i kako se 2007. godine u Googleu zaposlio kao softverski inženjer, a 2014. je prešao u – SpaceX, gdje radi na softveru za letove.

Poljski ga IT mediji prozivaju najboljim ambasadorom njihove računalne znanosti u svijetu, a softver na kojem radi bio je ključan i za prošlotjedno povijesno lansiranje SpaceX-ove rakete Falcon Heavy.

Tomek Czajka pravi je, dakle, dokaz istinitosti izjave koja se pogrešno pripisuje Billu Gatesu, a zapravo ju je izgovorio američki TV komentator Charlie Sykes: "Budite ljubazni prema šmokljanima, velika je šansa da ćete na kraju raditi za jednog od njih".