Sans Forgetica – font za bolje pamćenje

Australski znanstvenici razvili su računalni font koji je namjerno učinjen teškim za čitanje, što bi trebalo poboljšati pamćenje pročitanoga

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 8. listopada 2018. u 06:00

Različiti tipografski oblici slova, odnosno fontovi, najčešće se koriste za dekoriranje teksta, isticanje njegovih pojedinih dijelova i uklapanje u određene stilove, no ponekad se specijalizirani fontovi izrađuju s namjerom da pomognu ljudima, primjerice, u borbi protiv disleksije. Znanstvenici sa sveučilišta RMIT u Melbourneu predstavili su svoju ideju za koju misle da bi mogla pomoći mnogima – font koji olakšava pamćenje pročitanoga.

Sans Forgetica, kako je ironično nazvan, namjerno je izrađen kako bi ga se teže čitalo. Slova su neprirodno nagnuta ulijevo, a iz svakoga od njih uklonjen je jedan dio, pa mozak čitatelja mora "raditi prekovremeno" kako bi dešifrirao ono što je ovim fontom napisano. I to, kažu znanstvenici (a potvrđuje i njihova studija), omogućava da čitatelj bolje zapamti tekst pisan ovim fontom nego nekim običnim poput Ariala.

Poboljšanje pamćenja, doduše, nije veliko. Kod 400 ispitanika udio zapamćenog teksta popeo se s 50 na 57% kad je font Arial zamijenjen Sans Forgeticom. Budući da je istinski teško čitati duže tekstove otisnute ovim fontom, njegovi autori preporučuju da se njime ispisuju kraći dijelovi teksta koje želimo da čitatelj upamti.

Sans Forgetica dostupna je za besplatno preuzimanje u obliku fonta ili dodatka za Google Chrome.