Potisnici Voyagera 1 pokrenuti nakon 37 godina

NASA-in tim proteklog je tjedna uključio potisnike za usmjeravanje svoje sonde lansirane 1977. godine, i to naredbama iz assemblera

Sandro Vrbanus subota, 2. prosinca 2017. u 15:00

Proteklog utorka znanstvenici iz NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) poslali su naredbu prema sondi Voyager, lansiranoj 1977. godine, kojom su pokušali pokrenuti njezine potisne motore po prvi puta nakon čak 37 godina. I u tome su, začudo, uspjeli. Signal je od Zemlje do ove sonde putovao 19 sati i 35 minuta, nakon čega su potisnici proizvedeni u kompaniji Aerojet Rocketdyne upalili "na pola ključa", reklo bi se u automehaničarskom žargonu.

Paljenje potisnika nakon toliko godina imalo je za cilj promijeniti orijentaciju Voyagera 1, kako bi njegove antene ostale usmjerene prema Zemlji i kako bi se sa sondom moglo komunicirati. Za to su inače zaduženi primarni potisnici, no njihova je efikasnost s vremenom smanjena pa sada za rad trebaju sve više energije. Aktivacijom sekundarnih potisnika, koji se inače koriste za korekciju putanje, životni vijek Voyagera 1 produžit će se za dodatne tri godine, jer će oni crpiti manje energije.

Zanimljivo, kako bi poslali određene naredbe prema sondi inženjeri su morali prekopati po računalnom kodu pisanom u assembleru prije više desetljeća, kako bi utvrdili mogu li pokrenuti potisnike na siguran način.

Procesor na Voyageru 1 radi na 250 kHz i omogućava izvođenje oko 8.000 operacija u sekundi. Kako bi uspješno komunicirali s ovom sondom u NASA-i su prije dvije godine zapošljavali inženjere koji se razumiju u Fortran, COBOL i Algol, nakon što je u mirovinu otišao njihov 80-godišnji stručnjak za ove prastare programske jezike, Larry Zottarelli.