U razvoj Instituta Ruđer Bošković ulaže se 72 milijuna eura

Projekt O-ZIP vrijedan je 72 milijuna eura i predstavlja prvo značajne ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Taj kapitalni strukturni projekt Instituta Ruđer Bošković dobio je podršku i Vlade RH

Bug.hr petak, 12. listopada 2018. u 23:06

Institut Ruđer Bošković (IRB) danas je u sklopu posebnog događaja 'Od OBZOR-a 2020 do O-ZIP-a' predstavio projekte financirane sredstvima iz programa Europske unije za istraživanje i inovacije - OBZOR 2020 te projekte financirane iz strukturnih fondova EU, a koji su stvorili snažne temelje za ostvarenje kapitalnog strukturnog projekta ‘Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu’ (O-ZIP).

Vrhunska oprema za razvoj novih tehnologija

Ovaj projekt vrijedan je 72 milijuna eura i predstavlja prvo značajne ulaganje u infrastrukturu IRB-a od njegovog osnutka. Sredstva će se iskoristi za obnovu postojećih objekata te izgradnju pet novih objekta i to za informacijsko-komunikacijske znanosti i tehnologije, istraživanje mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar.

Projekt O-ZIP omogućit će i nabavku vrhunske sofisticirane istraživačke opreme usklađene s ekspertizom znanstvenika i potrebama gospodarstva RH. 2018. godina bila je značajna za ovaj projekt, jer je okončan proces pribavljanja svih dozvola, izrađeni su glavni projekti, a izvedbeni projekti su u završnoj fazi te na ‘Ruđeru’ očekuju početak provedbe već sljedeće godine.

''Ova ulaganja omogućit će našim znanstvenicima da napokon imaju uvjete za rad kakve već odavno imaju njihove kolege u europskim znanstvenim institutima.'' – istaknuo je dr. sc. David M. Smith, ravnatelj IRB-a.

IRB se pozicionirao kao strateški partner Vlade RH

Međutim, vremešna infrastruktura Instituta nije spriječila 'Ruđerovce' da rade izvrsnu znanost i ostvaruju vrhunske rezultate. Osim što su vodeći po broju objavljenih znanstvenih radova i vrijednosti nabavljene kapitalne opreme, prema zadnjim podacima, znanstvenici IRB-a iznova potvrđuju svoju vodeću ulogu u povlačenju sredstva iz europskih fondova, posebno iz programa OBZOR 2020. Naime, u sklopu ovog programa EU znanstvenici Instituta su kroz 17 ugovorenih projekata povukli oko 7 milijuna eura, što je preko57 posto od ukupnih sredstva koje su u istom razdoblju iz ovog programa povukle sve ostale znanstveno-istraživačke institucije u Hrvatskoj.

Time se IRB pozicionirao kao strateški partner Vlade Republike Hrvatske u povlačenju sredstva iz fondova EU, istaknuto je danas na svečanom predstavljanju.

''Institut Ruđer Bošković treba biti model i za druge institute i za bolju suradnju akademske zajednice. Vlada želi ojačati suradnju s Institutom, dalje investirati u hrvatsku znanost i znanstvenike te tako pomoći hrvatskom gospodarskom razvoju." – izjavio je Predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Projektima iz strukturnih fondova EU do prijenosa znanja u industriju

Trenutno je na IRB-u aktivno 12 projekata iz programa OBZOR 2020 u različitim područjima istraživanja od fizike, biofizike, kemije materijala, biotehnologije do informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Znanstvenici IRB-a kontinuirano su aktivni u pisanju projektnih prijedloga i u iščekivanju su novih natječaja za projekte iz ovog, ali i drugih programa EU.

Povrh projekata OBZOR 2020, dodatno je priznanje IRB-u dodijeljeno i uspostavom dva znanstvena centra izvrsnosti – za Bioprospecting mora (BioProCro) i za napredne materijale i senzore (CEMS), koji su na IRB donijeli investicije u vrijednosti od preko 10 milijuna eura iz Operativnoga programa konkurentnost i kohezija. (OPKK) za financijsko razdoblje od 2014. do 2020. godine.

Glavni je cilj uspostave ovih centara prijenos rezultata znanstvenih istraživanja na tržište - prvenstveno inovacijama razvijenim u suradnji s partnerima u gospodarstvu. Isti je cilj niza strukturnih projekata IRI kojima je IRB u suradnji s gospodarskim partnerima povukao oko 30 milijuna kuna.

''Ovakav princip jačanja suradnje znanosti i gospodarstva posebno je naglašen kod kapitalnoga strukturnog projekta O-ZIP. Projekt O-ZIP stožerni je dio razvojne strategije IRB-a, a temelji se na jačanju najkonkurentnijih dijelova Instituta s ciljem snažnije suradnje s industrijom. O-ZIP će omogućiti kapitalnu infrastrukturnu investiciju koja je nužna za prijenos rezultata istraživanja i inovacija u gospodarstvo, a s ciljem uspostavljanja dugoročno održivoga gospodarskog rasta. '' – naglasio je dr. Smith.