Škotska postaje europski hub za razvoj laserskog oružja protiv dronova

Hub će se usredotočiti na testiranje, implementaciju i održavanje obrambenog visokoenergetskog laserskog (HEL) oružja

Mladen Smrekar četvrtak, 21. srpnja 2022. u 11:27

Tvrtka za vojnu i obavještajnu tehnologiju Raytheon UK otkrila je svoje planove za izgradnju "centra za naprednu lasersku integraciju" u Livingstonu, udaljenom dvadesetak kilometara od Edinburgha.

Ovaj hub će se usredotočiti na testiranje, implementaciju i održavanje visokoenergetskog laserskog (HEL) oružja koje će se suprotstaviti prijetnji koju predstavljaju bespilotne letjelice. Predsjednica tvrtke Annabel Flores izjavila je za BBC kako raste potražnja za isplativim laserima koji mogu poraziti "asimetrične" prijetnje od dronova, raketa i minobacača.

Prošle su godine britanske oružane snage započele ispitivanja Raytheonovog laserskog oružja koje je bilo dovoljno malo da se instalira na vozila Wolfhound. Invazija na Ukrajinu i kasniji oružani sukobi između ruskih i ukrajinskih snaga pokazali su uspjeh malih komercijalnih bespilotnih letjelica, korištenih za usmjeravanje i korekciju topničke vatre, kao i za nošenje eksploziva. Njihova je prednost i niska cijena, često oko samo 100 eura.

Visokoenergetsko lasersko oružje izazvalo je veliku promjenu u modernoj vojnoj strategiji
Visokoenergetsko lasersko oružje izazvalo je veliku promjenu u modernoj vojnoj strategiji

Raytheon UK je razvio visokoenergetske lasere koji ciljaju dronove. Tvrtka je izjavila da laserski sustav ima 20.000 sati operativne upotrebe. Oružje koje je razvio Raytheon ne nalikuje laserima iz znanstvene fantastike, jer su njihove zrake za uništavanje dronova nevidljive. U kompaniji vjeruju da bi laserski sustavi mogli činiti čak 30 posto buduće infrastrukture protuzračne obrane.

Ujedinjeno Kraljevstvo povećalo je svoja ulaganja u tehnologiju dronova. Bug je izvijestio kako Britanci planiraju izgraditi najveću automatiziranu superautocestu za bespilotne letjelice, a prošlog ožujka mobilna mreža O2 i tvrtka za bespilotne letjelice Skyfarer najavili su infrastrukturu za novu mrežu bespilotnih letjelica, namijenjenih brzoj isporuci uzoraka krvi.