Britanci grade najveću automatiziranu zračnu cestu za bespilotne letjelice

Britanska vlada dala je zeleno svjetlo za projekt razvoja mreže nebeskih cesta dugih 265 kilometara kojima ću do sredine 2024. letjeti dronovi prenoseći poštu i lijekove

Mladen Smrekar srijeda, 20. srpnja 2022. u 11:52

Velika Britanija bi u sljedeće dvije godine trebala bi postati dom najveće svjetske automatizirane "superautoceste" za bespilotne letjelice. Tamošnja vlada nedavno je najavila projekt Skyway kojim bi se do sredine 2024. godine povezao zračni prostor iznad gradova uključujući Reading, Oxford, Milton Keynes, Cambridge, Coventry i Rugby. Cijena projekta? više od 12 milijuna funti.

Integrirani sustavi

Skyway je samo dio sveobuhvatnog paketa financiranja kojim se u zrakoplovni sektor namjerava utisnuti 273 milijuna funti s kojima bi letovi postali ekološki čišći. Više od 100 milijuna funti vladinog novca izdvojit će se tako za projekte "integriranih zrakoplovnih sustava i novih tehnologija", uključujući bespilotne letjelice poput dronova.

Dronovima bi se lijekovi isporučivali pacijentima u udaljenim krajevima, daleko od bolnica
Dronovima bi se lijekovi isporučivali pacijentima u udaljenim krajevima, daleko od bolnica

Razvoj prve svjetske "superautoceste za dronove" uključivat će instalaciju zemaljskih senzora koji će u stvarnom vremenu prikazivati gdje se nalazi koji dron. Podatke će analizirati sustav za upravljanje prometom, neka vrsta kontrole zračnog prometa za dronove, koji će letjelice navoditi kroz koridore i pomoći im da sigurno stignu do odredišta.


U projekt je uključena i britanska pošta
U projekt je uključena i britanska pošta

Dostava pošte i lijekova

Planove je predložio konzorcij predvođen softverskom kompanijom Altitude Angel i BT-om. Uz planove za superautocestu, vladin paket financiranja također će podržati druge projekte koji iskorištavaju tehnologiju dronova za poboljšanje kvalitete života u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Jedan od njih je planirana upotreba bespilotnih letjelica za redovitu dostavu pošte i lijekova na otočje Scilly te za distribuciju lijekova diljem Škotske, što bi oboljelima od raka omogućilo liječenje u lokalnoj zajednici.

Koridor za dronove koji lete između Portsmoutha i otoka Wight
Koridor za dronove koji lete između Portsmoutha i otoka Wight

Prošli mjesec Britanci su odobrili i ispitivanje projekta isporuke lijekova za kemoterapiju putem bespilotnih letjelica iz ljekarne u Portsmouthu u bolnicu na otoku Wight.