Levitacija predmeta samo uz pomoć svjetlosti

Na sveučilištu Pennsylvania znanstvenicima je prvi puta uspjelo u vakuumskoj komori postići levitaciju većih plastičnih ploča, za čije podizanje uvis je korišteno samo svjetlo iz snažnih LE-dioda

Sandro Vrbanus utorak, 16. veljače 2021. u 06:00

Zanimljiv video objavljen je prošloga tjedna uz prateći znanstveni rad istraživača s američkog sveučilišta Pennsylvania. Na njemu vidimo prozirnu akrilnu vakuumsku komoru, ispod nje niz snažnih LED izvora svjetlosti, a u njoj diskove promjera 6 milimetara načinjene od tanke folije polietilentereftalata (BoPET). Kada se svjetlosni izvor uključi, spomenuti komadi folije počnu – levitirati.

Prvi je ovo puta da je netko uspio, samo uz pomoć svjetlosti, podići u levitaciju ovako velike predmete. Za to je zaslužna pojava poznata kao fotoforeza, zaslužna obično za pomicanje mikroskopski malih čestica (promjera između 10–4 i 10–6 cm) koje lebde u plinu pod utjecajem intenzivne svjetlosti. Ona se može dovesti u vezu s tlakom svjetlosti, kao i s apsorpcijom dijela energije fotona u obliku topline, no ovo je prvi puta da je ista metoda potiska uspješno primijenjena i na makroskopskim predmetima na Zemlji.

Kontrolirano lebdenje na svjetlosti

U svemiru, na sličan način je demonstrirano pokretanje solarnog jedra, no postići isto u laboratoriju je sasvim nešto drugo. Tajna leži u tome što je 0,5 mikrona debela (tj. tanka) folija s donje strane prekrivena ugljikovim nanocijevima. Kada se na njih usmjeri snažna svjetlost kao u ovom slučaju, disk od polimera se ugrije, ostvaruje interakciju s okolinom drugačiju s gornje i donje strane, što uzrokuje pritisak s donje strane od 10 do 30 Pa, pa samim time i levitaciju.

Nanocjevčice su tu kako bi se sudari čestica s njihovom vrlo velikom površinom ponavljali češće nego s gornjom površinom folije, što daje uzgon ovoj "letjelici". Dodatno, znanstvenici su uspjeli promjenom svjetlosnog polja u njega "zarobiti" plastične diskove, te ih tako kontrolirati u letu.

Mikroletjelice na ovom principu mogle bi, ako se tehnologija usavrši, poslužiti za podizanje malenih senzora koji bi mogli bilježiti uvjete u još uvijek slabo istraženoj Zemljinoj mezosferi, poručuju znanstvenici. Procjenjuje se kako bi se na 50 do 100 kilometara visine na ovaj način moglo poslati "tereta" mase do 10 miligrama.