Solarno jedro zaplovilo pogonjeno samo fotonima

Iz organizacije The Planetary Society potvrđen je uspjeh njihovog projekta solarnog jedra LightSail 2 koje u Zemljinoj orbiti "jedri" na pogon Sunčeve svjetlosti

Sandro Vrbanus petak, 2. kolovoza 2019. u 06:00

Društvo The Planetary Society koje je osnovao Carl Sagan 1980. godine, a danas ga vodi Bill Nye, uspjelo je nakon godina simulacija, planiranja, testiranja i razvoja koncepta napokon u stvarnim uvjetima "jedriti" svojom letjelicom na pogon Sunčeve svjetlosti. U te su svrhe raketom Falcon Heavy u lipnju u Zemljinu orbitu poslali svoju letjelicu LightSail 2 sa velikim solarnim jedrom, površine 32 m2.

Nakon nekoliko je tjedana orbitiranja ona razvila svoje jedro prošloga tjedna, a kontrola misije odrađivala je posljednje pripreme i usmjeravala letjelicu kako bi ista mogla iskoristiti moment fotona koji stižu sa Sunca. Posljednjih dana LightSail 2 podigao je svoju orbitu oko Zemlje za oko 2 kilometra (mjereno u najvišoj točki, apogeju). U isto je vrijeme, očekivano, najbliža točka orbita (perigej) približena Zemlji za sličnu udaljenost, i to zbog atmosferskog otpora, kako su znanstvenici i predvidjeli.

Detalji orbite od lansiranja do 30. srpnja
Detalji orbite od lansiranja do 30. srpnja

Cilj misije je ispunjen

Kalkulacije su pokazale da je podizanje apogeja moguće objasniti jedino utjecajem solarnog jedrenja, što je i bio cilj ove misije. LightSail 2 postao je tako prva letjelica u povijesti koja je iskoristila efekt solarnog jedra u Zemljinoj orbiti, te druga solarna jedrilica uopće – nakon japanskog IKAROS-a koji je to učinio u međuplanetarnom prostoru. LightSail 2 također je preuzeo i naslov prvog projekta financiranog putem crowdfundinga koji je upotrijebio sasvim novi oblik pogona.

Nakon inicijalnog uspjeha misija će se nastaviti još mjesec dana tijekom kojih će orbita i dalje biti podizana. Nastavit će tako sve do točke u kojoj atmosfersko trenje prevlada energiju dobivenu solarnim jedrom. Tada će LightSail polako izaći iz funkcije i bit će na siguran način deorbitiran tijekom narednih godinu dana.

Trenutačna pozicija solarnog jedra i ostali detalji misije mogu se pratiti na ovom linku.