Adblock Browser - preglednik koji uklanja oglase i osigurava privatnost na Internetu

Riječ o web pregledniku namijenjenom Android pametnim telefonima koji, slično kao i neki drugi specijalizirani preglednici, nudi prilično dobro riješeno blokiranja oglasa, a time onda i štićenje privatnosti. Dakako, nije mu to jedina prednost…

Matija Gračanin petak, 16. veljače 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Adblock Browser
Namjena Web preglednik s ugrađenom podrškom za blokiranje oglasa
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan

Iako su oglasi važna komponenta za preživljavanje brojnih internetskih medija, neki doista toliko pretjeruju s oglasima da je uživanje u sadržaju gotovo nemoguće. Vjerojatno se ne mora posebno isticati ni činjenica kako takvi oglasi na mobilnim telefonima mogu prilično utjecati na potrošnju internetskog prometa.

Kao odgovor na to nastalo je niz rješenja koje oglase mogu uspješno blokirati, a Adblock Plus je jedno od najpoznatijih koje je dostupno kao proširenje za popularne web preglednike. Na pametnim telefonima takva proširenja dobrim dijelom nisu dostupna, pa je onda najbolje poslužiti se alternativnim web preglednicima koji ih već imaju integrirane.

Jedan od najboljih je upravo Adblock Browser, web preglednik koji se temelji na Chromiumu, a koji nudi istu onu sposobnost blokiranja oglasa kao što to nudi Adblock Plus. Drugim riječima, nudi neselektivno blokiranje svih oglasa (moguće je definirati iznimke i tako podržati omiljene web stranice te uključivati ili isključivati dodatne liste za blokiranje), baš kao i trackere.

Osim toga, moguće je blokirati kolačiće trećih strana te marketinške parametre, onemogućiti pristup poznatim potencijalno opasnim web stranicama, prilično učinkovito blokira oglase i na Youtubeu, a vrlo je praktičan i kod automatskog odgovaranja na upozorenja o kolačićima (GDPR).

Tu su i neki drugi dodaci kao što je E-mail relay (oslanja se na Adblock Plusov servis Crumbs email Relay čime se štititi stvarna adresa e-pošte no na koji se treba prijaviti), a na umu još samo valja imati da Adblock Browser omogućava prikazivanje prihvatljivih oglasa. U svakom slučaju,  Adblock Browser će dobro poslužiti za blokiranje oglasa što može rezultirati smanjenom potrošnjom baterije te smanjenom potrošnjom internetskoga prometa.