Codora - sve što je potrebno za generiranje, skeniranje i upravljanje barkodovima na smartfonu

Codora je sveobuhvatna aplikacija koja nudi sve što je potrebno kako bi se izravno na smartfonu skenirale i očitavale popularne vrste barkodova, ali i kako bi se izravno na telefonu barkodovi mogli jednostavno generirati…

Matija Gračanin ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Codora 
Namjena Sve što je potrebno za čitanje i generiranje barkodova
Android Google Play
iOS Nema
Cijena Besplatan / 3,32 eur (Pro)

Crtični kodovi nizovi su paralelnih crta različite debljine koje nose određene informacije, a u novije vrijeme su tu i drugi računalno čitljivi grafički kodovi koji mogu nositi znatno više podataka. Premda je za čitanje takvih kodova obično potrebno imati i poseban uređaj, uz odgovarajuće aplikacije, svaki će ih pametni telefon moći skenirati.

Codora je upravo takva aplikacija koja, doduše, ne samo da omogućava skeniranje i očitavanje informacija iz različitih vrsta barkodova, nego i omogućava da ih se generira izravno na pametnom telefonu. Štoviše, nudi i neke praktične mogućnosti koje dobar dio sličnih aplikacija ne nudi.

Pritom se misli na dvije značajke i to Decoder i Fast Scanner. Prva omogućava očitavanje barkodova samo kako bi se izvukle tekstualne informacije (neće se izvršavati akcije koje su inače tipične za QR kodove), a druga značajka omogućava očitavanje većeg broja barkodova u slijedu (Codora se može pohvaliti i prilično velikom brzinom očitavanja barkodova).

Codora podržava popularne vrste jednodimenzionalnih barkodova, 2D barkodove i QR kodove, a zgodan je detalj i to što je očitane barkodove moguće pohraniti u lokalnu bazu te kasnije pregledavati povijest svega što je bilo skenirano i očitano.

Zgodno je i to što se barkodovi mogu očitavati ugrađenom kamerom u pametni telefon, ali je moguće učitati i slike, a korisno je i to što je omogućeno generiranje više vrsta barkodova, između ostalog, nekoliko tipova QR kodova, zatim barkodove kao što su EAN-13 ili Code-39, pa čak i PDF-417 (koristi se kod uplatnica).

Osnovna inačica aplikacije je besplatna, ali je zato ograničena mogućnostima pa u njoj nije omogućeno slijedno očitavanje većeg broja barkodova. Za tu mogućnosti, kao i neke druge, potrebno je kupiti izdanje Pro koje stoji 3,32 eura jednokratno.