OSS Document Scanner - aplikacija otvorena koda za brzo skeniranje dokumenata

OSS Document Scanner još je jedna od aplikacija koja pretvara pametne telefone u jednostavne ručne mobilne skenere. Otvorena je koda, nudi podršku za prepoznavanje teksta s podrškom i za hrvatski jezik, a od skeniranih dokumenata može napraviti PDF-ove…

Matija Gračanin četvrtak, 28. ožujka 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv OSS Document Scanner
Namjena Pretvara pametne telefone u mobilne skenere
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

OSS Document Scanner tek je još jedna od mnoštva drugih aplikacija koje mogu pametne telefone pretvoriti u praktične mobilne skenere no koja se od tog mnoštva razlikuje ponajprije činjenicom da je otvorena koda, što ujedno znači da je se može koristiti besplatno, ali i time da nudi mogućnost prepoznavanja teksta s podrškom za hrvatski jezik.

Koristiti ju je vrlo jednostavno, a sve počinje fotografiranjem jednog ili više dokumenata koje se želi skenirati pri čemu će aplikacija pokušati automatski detektirati dokument te omogućiti da ga se pravilno izreže tako da se odrede rubovi samoga dokumenta pri čemu pomažu malena povećala koja nisu baš najsretnije riješena, ali ih se svejedno može koristiti.

Jednom izrezanu sliku dokumenata moguće je dodatno obraditi kako bi se istaknuo tekst koristeći ugrađene alate za transformaciju, a tu je i mogućnost da se sa slike prepozna i onda kopira tekst (podržan je niz jezika među kojima se našao i hrvatski). Nakon što je dokument priređen, sve je moguće na jednostavan način izvesti u dokument u PDF-u, a tu je i opcija pretpregleda samoga PDF-a.

OSS Document Scanner omogućava i poseban modalitet brzog skeniranja više dokumenata jedan za drugim Auto scan (tu se mogućnost može uključiti ili isključiti u konfiguraciji), a tu su i neki drugi detalji. Zgodno je to što aplikacija omogućava da je se može pokrene tek nakon uspješne prijave biometrijom, tu je i podrška za pohranu dokumenata na Webdav poslužitelj, a svakako je dobro i to što je aplikacija sasvim besplatna.