Google i Mozilla nezadovoljni promjenama koje je Apple predložio vezano uz iOS preglednike

Apple bi zahvaljujući "Zakonu o digitalnim tržištima" Europske unije trebao dopustiti da preglednici poput Chromea i Firefoxa konačno donesu vlastiti kod za web renderiranje na iPhone i iPad

Tomislav Stanković srijeda, 7. veljače 2024. u 10:45
📷 Brett Jordan, Unsplash
Brett Jordan, Unsplash

Iako je na iOS-u moguće preuzeti alternativne preglednike, poput Chromea i Firefoxa, oni su uglavnom samo skinovi iznad Appleovog Safari koda za web renderiranje poznatog kao WebKit.

To znači da se sve WebKit odluke o podršci značajkama i potencijalne pogreške odnose na svaki preglednik koji se uz Safari želi koristiti na iPhoneu i iPadu.

Novi Appleov okvir

Kako bi se uskladio s EU pravilima i omogućio alternativnim preglednicima da budu izgrađeni i postavljeni na vlastitom kodu za renderiranje Apple je ponudio rješenje pod nazivom BrowserEngineKit.

Time Apple želi osigurati da preglednici imaju određenu razinu podrške za web standarde, da se obvežu da će brzo popraviti sigurnosne propuste i zaštititi privatnost korisnika prikazivanjem standardnih upita za pristanak za pristup stvarima kao što je lokacija.

Ipak, ovo rješenje donosi nove probleme jer će alternativni preglednici morati razvijati i održava dvije odvojene implementacije preglednika. Jedna implementacija za EU, a druga za ostatak svijeta.

"Još uvijek pregledavamo tehničke detalje, ali smo iznimno razočarani Appleovim predloženim planom da ograniči novonajavljeni BrowserEngineKit na aplikacije specifične za EU" rekao je glasnogovornik Mozille Damiano DeMonte za The Verge.

Googleova potpredsjednica inženjeringa za Chrome, Parisa Tabriz, komentirala je DeMonteovu izjavu na X-u: "Potpuno se slažem s @mozillom. @Apple ne misli ozbiljno podržavati odabir web preglednika ili razvojnog okvira na iOS-u. Njihova je strategija pretjerana restriktivno i neće smisleno dovesti do pravog izbora za programere preglednika."