Irska protiv jedinstvenog računanja vremena u EU – zbog Brexita

Situacija kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, a Irska u njoj ostane i prijeđe na stalno ljetno ili zimsko vrijeme mogla bi dovesti do podjele ovog otoka na dvije vremenske zone

Sandro Vrbanus četvrtak, 18. srpnja 2019. u 13:00

U veljači ove godine dogovoreno je i u Europskom parlamentu prihvaćeno kako će do 2021. godine na području cijele Europske unije biti ukinuta praksa mijenjanja računanja vremena s ljetnog na zimsko i obratno. Svi finalni dogovori oko toga koja će zemlja koje vrijeme prihvatiti trebali bi se dogoditi tijekom prve polovice 2020. godine kada će Vijećem EU predsjedati Hrvatska, no sada su se pojavili novi glasovi nezadovoljnih.

Brexit ponovno stvara probleme

Oni stižu iz Irske, koja smatra da bi donošenje direktive o jedinstvenom računanju vremena moglo njihov otok neprirodno podijeliti na dvije vremenske zone. Do toga ne bi došlo isključivo zbog direktive EU, već zbog Brexita koji bi trebao biti okončan krajem listopada ove godine. Stoga, kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, Sjeverna Irska koja je njegov dio neće morati poštivati odluke o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. Tako bi osim granice među njima, koja je jedna od najproblematičnijih točaka "razvoda" Ujedinjenog Kraljevstva od EU, postojala i razlika u vremenskoj zoni, što je irskim vlastima neprihvatljivo.

Od UK se očekuje da nakon napuštanja Unije nastavi s praksom promjene vremena dva puta godišnje jer su i u raspravama o tome bili protiv ukidanja dosadašnjeg računanja vremena.

Irska vlada već je počela lobiranje u institucijama EU protiv ukidanja ljetnog i zimskog računanja vremena. Za zaustavljanje ove inicijative na svoju će stranu morati pridobiti većinu novog Parlamenta, oformljenog nakon posljednjih europskih izbora. Prošlom sazivu trebalo je nekoliko godina da se dogovori oko jedinstvenog pristupa ovoj temi.