@Max SyncUp 6.1 – Sinkronizacija sadržaja mapa i izrada kopija

Alata koji se specijaliziraju za sinkronizaciju sadržaja mapa i izradu pričuvnih kopija podataka definitivno ne nedostaje, no ovaj se svrstava među ponajbolje tim više što je riječ o alatu koji je besplatan za korištenje u osobne svrhe…

Matija Gračanin utorak, 22. listopada 2019. u 06:00

Riječ je o alatu koji je namijenjen sinkronizaciji sadržaja mapa te tradicionalnoj izradi pričuvnih kopija podataka, a koji se po svojim mogućnostima i opremi smješta negdje u sredinu. Može ga se koristiti besplatno i u nekomercijalne svrhe, dok će svi oni drugi za njega morati platiti bez obzira što razlike između naplatne i nenaplatne inačice gotovo da i nema. Drugim riječima, nudi hrpicu mogućnosti koje su karakteristične za komercijalne alate ove vrste, ali i neke dodatne značajke koje se ponešto rjeđe mogu viđati.

Prije svega, omogućava izradu backupa ili sinkronizaciju sadržaja mapa na različitim odredištima: od vanjskih ili lokalnih diskova, preko odredišta na lokalnoj mreži i na NAS-ove, ali i putem FTP-a, SFTP-a, WebDAV-a te na servise kao što su to Google Drive i Dropbox.

Izrada profila za sinkronizaciju ili backup prilično je jednostavno zahvaljujući zgodno osmišljenom čarobnjaku koji kroz čitavi postupak vodi korak po korak
Izrada profila za sinkronizaciju ili backup prilično je jednostavno zahvaljujući zgodno osmišljenom čarobnjaku koji kroz čitavi postupak vodi korak po korak

Za proces sinkronizacije oslanja se na algoritam sličan onome koji koristi RSync. To zapravo znači da se prenose samo oni djelići datoteka koji su promijenjeni, a njegova je specifičnost i to što omogućava izradu backupa u stilu Appleovog Time Machinea (podržava izradu inkrementalnih pričuvnih kopija). Štoviše, nudi različite kombinacije inkrementalnih backupova kao i cjelovitih pri čemu se mogu čuvati više verzija neke datoteke te je zatim vraćati iz backupa prema zadanom datumu.

Podržava višesmjernu sinkronizaciju (zgodno je i to što se u jednome profilu može namjestiti da se sinkronizira više različitih polazišnih kao i odredišnih mapa i putanja) čime se jamči da sam proces sinkronizacije precizno ukloni zastarjele i suvišne datoteke. Uz to, omogućava korištenje arhivske datoteke (bilo @MAX SyncUpove ili klasične Zip arhive) što znači da ga se može relativno lako koristiti za sinkronizaciju dvaju računala korištenjem jednog vanjskog USB diska.

Valja istaknuti i podršku za VSS (Volume Shadow Copy Service) zahvaljujući čemu je omogućena sinkronizacija i onih datoteka koje u danom trenutku zaključanima drži neki servis (korisno kada se želi sinkronizirati Outlookove podatkovne datoteke) dok će nekima biti zanimljivo i to što može kopirati ACL podatke za datoteke i mape te točno procesirati kolekcija korisnički definiranih podataka (reparse point) kao i to što se može namjestiti kao klasični servis u Windowsima.

Dakako, mogućnosti i praktičnih detalja ima još što znači samo jedno; svi oni koji traže jako dobro opremljen alat za sinkronizaciju sadržaja mapa i izradu pričuvnih kopija, ovoga svakako moraju iskušati.

Cijena: Besplatan / 24,75 USD (Personal) / 45 USD (Pro)
Podržane platforme: Windows
URL: https://www.maxsyncup.com/

@Max SyncUp 6.1

  • Solidna oprema
  • Lakoća korištenja
  • Dobar algoritam za sinkronizaciju
  • Katkada vrlo spor
Mogućnosti 9
Sučelje 8
Ukupno 9
Ustupio: