Šaljemo Olega u električnom automobilu na afrički reli

Na narednom izdanju međunarodnog amaterskog relija Budapest – Bamako, koji se održava u siječnju 2018, sudjelovat će i Team Tesla Powered by RWE, iz Hrvatske! U timu je i jedan bugovac

Bug.Hr četvrtak, 9. studenog 2017. u 17:00

Tim čine Saša Cvetojević, poduzetnik, investitor i entuzijast električnih automobila, i Oleg Maštruko, autor, putopisac i fotograf, urednik i kolumnist u IT medijima Bug i Mreža, dobro poznat našim čitateljima. O cijelom podvigu Oleg je izvještavati i za Bug.Hr.

Budapest - Bamako, ponekad skraćeno znan i samo kao Bamako rally, najveći je amaterski reli na svijetu, nastao s idejom da se Dakar Rally učini dostupan i običnim ljudima. U prvim izdanjima reli je, kao što ime kaže, išao od Budimpešte do Bamaka u Maliju. Cilj nije svake godine isti – ove godine ide se do Banjula u Gambiji – ali se reli i dalje zove po Bamaku, baš kao što se Dakar Rally i dalje zove tako iako se odavno ne vozi do Dakra u Senegalu. Usput, trasa Bamako Relija ove godine ide baš pored Dakra. Planirana ruta se može vidjeti u videu:

Team Tesla Powered by RWE jedinstven je po tome što sudjeluje električnim autom, prvi i jedini u povijesti ovog relija!

"U EU infrastruktura za električne aute je prilično solidna, no jednom kad zagazite na afrički kontinent stvari se drastično mijenjaju. Ruta nas vodi normalnim cestama i zemljama od Budimpešte do Španjolske, zatim slijede Maroko – koji je, prema našim saznanjima, relativno pristojno elektrificiran barem u sjevernom dijelu; pa Zapadna Sahara, Mauritanija, Senegal i Gambija, u kojima nema nikakve infrastrukture za električna vozila, a u mnogim mjestima nema ni struje. Ako i nađemo struju šteker neće biti pri ruci nego u podrumu, na tavanu ili u nekom ormaru." – kaže Saša Cvetojević, koji Tesle vozi već nekoliko godina, prvo model S, a sada i izgledom atraktivni X, kojim se i ide na reli.

"Daleko teži i odgovorniji dio posla ovdje je na Saši, koji ne samo što je naš glavni vozač, nego i stručnjak za napajanje ove 2,5 tona teške električne mrcine strujom. Kilovati, amperi, omi i siverti – sve sam to pozaboravljao od studija, i nemam pojma što nam zapravo treba za punjenje. Moja glavna zanimacija bit će fotografiranje i pisanje o našim doživljajima. Nosit ćemo generator za napajanje strujom u nevolji, a računamo i na duh solidarnosti koji je na ovom reliju vrlo jak. Osim nas idu još dva tima iz Hrvatske, pa ćemo se vući i izvlačiti iz pijeska po potrebi." – rekao je Oleg Maštruko.

Team Tesla Powered by RWE pokrenuo je i crowdfunding kampanju za pokrivanje jednog, manjeg dijela troškova sudjelovanja na reliju. Stranicu s kampanjom možete pronaći ovdje:

Osim za prikupljanje podrške za projekt, Indiegogo stranica je i trenutno najbolji izvor informacija o timu.

Većina komunikacije ići će preko Facebook grupe Team Tesla Powered by RWE, a bogate foto izvještaje pratit ćete i na Bug.hr-u!

Glavni sponzor kampanje Team Tesla je energetska kompanija RWE. RWE Hrvatska u energetskom lancu vrijednosti sudjeluje kroz prodaju električne energije (RWE Energija d.o.o.), prodaju plina (RWE Plin d.o.o., Koprivnica Opskrba d.o.o.), distribuciju plina (Koprivnica Plin d.o.o.), zbrinjavanje otpadnih voda (ZOV d.o.o.), kao i kroz razvoj projekata obnovljivih izvora energije u suradnji s HEP-om (Novenerg d.o.o.).