Fotografije s mobitela mogu se povezati s uređajem koji ih je snimio

Kao što se ispaljeni metak forenzičkim metodama može povezati s oružjem, tako i fotografije mogu odati uređaj na kojem su nastale

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. prosinca 2017. u 12:00

Znanstvenici sa sveučilišta Buffalo (američka savezna država New York) otkrili su metodu kojom se, samo analizirajući digitalni zapis fotografije snimljene mobitelom, može pronaći uređaj koji ih je snimio. Forenzička metoda koju su razvili zasniva se na mikroskopskim nesavršenostima u procesu proizvodnje čipova. Naime, koliko god da svi uređaji bili jednaki u proizvodnji, uvijek postoje neznatno male varijacije u njihovoj izradi, što se ogleda i u senzorima u kamerama.

Ove nesavršenosti mogu se analizirati kroz snimljene fotografije, a primijećeno je da ostavljaju jedinstven trag, poput otiska prsta ili ureza cijevi na ispaljenom zrnu metka. Taj trag, u vidu nešto svjetlijih ili tamnijih piksela i njihovog uzorka, istražitelje može odvesti točno do uređaja kojim je neka fotografija snimljena.

Dakako, mane senzora nisu vidljive ljudskom oku, već se do jedinstvenog uzorka svakog senzora može doći tek naprednom analizom – čije će detalje znanstvenici predstaviti na sigurnosnom forumu NDSS u Kaliforniji u veljači sljedeće godine.

Osim što se može iskoristiti za identifikaciju, metoda povezivanja mobitela s fotografijama može se naknadno koristiti i kao metoda autentifikacije. Analizom samo jedne snimljene fotografije (primjerice slikanjem QR koda ili zaslona bankomata) sustav banke ili trgovine može potvrditi da je riječ o mobitelu korisnika i tako provjeriti njegov identitet, bez potrebe za upisivanjem PIN-a ili lozinke. Ova je metoda već sada točna u 99,5% slučajeva pa se očekuje da bi vrlo brzo mogla i u komercijalnu upotrebu.