Hrvati previše koriste mobitele u prometu, najavljuju se više kazne

Na konferenciji "Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi" održanoj u Zagrebu govorilo se o prekomjernoj upotrebi elektroničkih uređaja i njihovom utjecaju na sigurnost prometa

Sandro Vrbanus srijeda, 17. listopada 2018. u 06:00

U hotelu International u Zagrebu održana je ovog utorka konferencija pod nazivom "Mi i naši gadgeti u prometu – problemi i izazovi". Na konferenciji se razgovaralo o sve većem broju distrakcija u vozilu u obliku mobitela, ali i sve naprednijih komunikacijskih uređaja ugrađenih u nova vozila. Po prvi puta na temu sigurnosti u cestovnom prometu uz policijske i prometne stručnjake odgovore su tražili i predstavnici IT i autoindustrije te predstavnici prijevoznika, taksista i profesionalnih vozača.

Danas u Hrvatskoj mobitel za volanom koristi 90% vozača i 33% biciklista, dok 50% pješaka prelazi prometnicu s pogledom usmjerenim na ekran svog pametnog telefona.

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije govorio je na temu „Stanje sigurnosti cestovnog prometa uz osvrt na korištenje mobitela“ gdje je iznio stanje u prometu na cestama RH u prvih devet mjeseci ove godine. Što se tiče stradavanja prilikom korištenja mobitela, Mataija je istaknuo kako vozači bagateliziraju ovaj prekršaj jer nisu svjesni koliko je korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom opasno. Kod očevida opet je teško utvrditi i dokazati da je korištenje mobitela tijekom vožnje uzročnik prometne nezgode.

Iako represija nije rješenje za sve, ipak u najnoviji prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama uvršten je prijedlog povećanja novčane kazne za ovaj prekršaj.

Prezentirana je i publikacija pod nazivom "Mobitel – skriveni ubojica na cesti" koja među ostalim sadrži i rezultate istraživanja distrakcije, prvi puta provedenog u Hrvatskoj kao ispitivanja reakcija vozača koji koriste mobitel tijekom vožnje. Istraživanje je  napravljeno pod vodstvom dr. sc. Marka Ševrovića, predstojnika Zavoda za prometno planiranje pri Fakultetu prometnih znanosti i njegova tima.

Utvrđeno je da je prosječno vrijeme reakcije vozača 0,6 sekundi koje se za vrijeme razgovora na mobitel povećava na 1,5 sekundi, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi, odnosno povećava se tri puta u koje vrijeme pri brzini od 60 km/h vozilo prijeđe dužinu od 12 pješačkih prijelaza.

Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a distrakcija, odnosno ometena pažnja korištenjem mobitela je po jačini i najveća od svih distrakcija koje imamo vezano uz naše ponašanje u automobilu ili prometu. Publikacija "Mobitel – skriveni ubojica na cesti" posebice je namijenjena mladim ljudima, koji još nisu stekli ili nisu ukorijenili navike korištenja mobitela u prometu, kako bi na vrijeme osvijestili opasnosti od takvog ponašanja.

Konferencija je organizirana u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu koju i ove godine, drugu godinu zaredom, provodi Hrvatska udruga menadžera sigurnosti (HUMS) u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskom gospodarskom komorom.