Alphabet objavio rekordne kvartalne rezultate i najavio prvu dividendu ikad

Googleova krovna kompanija Alphabet u prvom je tromjesečju aktualne fiskalne godine ostvarila rekordne rezultate, cijena dionice odmah je uzletjela, a i dioničari trljaju ruke

Sandro Vrbanus petak, 26. travnja 2024. u 15:28

Alphabet će prvo tromjesečje ove godine u poslovnom smislu pamtiti kao izvrsno, zahvaljujući prije svega prihodima tražilice, YouTubea i segmenta poslovanja u oblaku. Istodobno se zahuktava i priča oko genAI modela Gemini, a opća atmosfere oko poslovnih je rezultata više nego pozitivna. U prva su tri mjeseca 2024. tako uprihodili 80,5 milijardi dolara, što je povećanje od 16% u odnosu na isto razdoblje 2023. Od toga je kao operativna dobit proknjiženo 25,4 milijarde dolara, uz profitnu maržu od čak 32%. Neto dobit iznosi 23,6 milijardi dolara.

20 centi po dionici

Zahvaljujući tako dobrim rezultatima, i dioničari imaju razloga za zadovoljstvo. Osim što je cijena dionice Alphabeta (oznake GOOG) poskočila sa 157 nakratko čak i na više od 181 dolar, najavljena je i prva ikada isplata dividende. Ona će iznositi 0,2 dolara po dionici i bit će isplaćena dioničarima u lipnju.

Googleu je trebalo više od 15 godina da dosegne godišnje prihode od 100 milijardi dolara, a samo šest godina da od toga stigne do preko 300 milijardi. Poraste li im vrijednost dionice još samo za 2,5%, Alphabet će premašiti tržišnu kapitalizaciju od 2 bilijuna dolara – prvi put u svojoj povijesti.

Kad je riječ o pogledu u budućnost, u kompaniji ističu da imaju nekoliko načina za monetizaciju, koje će uvelike koristiti: umjetnu inteligenciju, poslovanje u oblaku te pretplate na Google One, koje već sada imaju više od 100 milijuna aktivnih pretplatnika. Novitete u tim segmentima najavit će i na nadolazećoj konferenciji Google I/O, koja se održava za manje od tri tjedna.