Loewe od 1. srpnja prestaje sa svim poslovnim aktivnostima

Loewe, njemačka tvrtka ponajviše poznata po svojim premium televizorima, bit će prisiljena 1. srpnja proglasiti bankrot te zaustaviti sve svoje poslovne aktivnosti

Matija Pavlić četvrtak, 27. lipnja 2019. u 06:00

U svibnju smo pisali kako se proizvođač premium televizora Loewe nalazi u velikim poteškoćama koje su sada, prema pisanju njemačkog tiska, kulminirale bankrotom same tvrtke.

Prema pisanju Spiegela, sve poslovne aktivnosti tvrtke prestat će 1. srpnja ove godine. Menadžment tvrtke je potvrdio kako Loewe više nema financijskih sredstava na raspolaganju s obzirom da su vjerovnici odbili tvrtki dati bilo kakav novi zajam.

To znači da će oko 400 zaposlenika vjerojatno 1. srpnja dobiti  otkaz, a u tvrtki bi trebalo ostati samo nužno osoblje (između 10 i 15 zaposlenika). Odluku o tome donosi privremeni stečajni upravitelj, Rüdiger White. U utorak su zabilježeni prosvjedi radnika tvrtke ispred postrojenja u gradu Kronachu.

Trenutno je investicijska grupa Stargate Capital vlasnika Loewea, a značajni investitor je i britanska tvrtka RiverRock Njih je sindikat radnika IG Metall optužio za poslovanje koje se vodilo na štetu radnika.

Loewe se teško nosio s kineskom konkurencijom, proizvođačima kao što su TLC i HiSense, čije su niske cijene televizora baziranih na OLED zaslonima na kraju utjecale na prihode njemačke tvrtke koja je računala na dobit od skupljih premium televizora.